Vježbe disanja: duboko disanje

Uz pomoć vježbi disanja naučit ćete na jednostavan način održavati pozitivnu i kreativnu energiju tijekom cijelog dana

Zrak - izvrstan liječnik

Problem suvremenog društva je u sjedilačkom načinu života, stresu i boravku u zagušljivim prostorijama koji uzrokuju plitko disanje, lišavajući tijelo kisika i energije, prijeko potrebnih za dobro zdravlje i dugovječnost. Pravilno disanje važno je zbog mnogih dobrobiti; ono opskrbljuje sve stanice tijela količinom kisika potrebnom za pravilan rad i omogućuje mu da se oslobodi štetnih plinovitih nusproizvoda metabolizma, posebno ugljičnog dioksida.

Prema prirodnoj medicini, svjež zrak, točnije kisik, jedan je od glavnih liječnika. On je životna energija potrebna svakoj našoj stanici – bez hrane možemo preživjeti tjednima, bez vode danima, ali bez kisika svega nekoliko minuta.

Više energije i pozitivnosti

Tijekom svakodnevnih aktivnosti nismo svjesni disanja pa ga je zato potrebno osvijestiti i produbiti s pomoću jogijskih vježbi disanja – pranajama. Uvedite ih u svoj svakodnevni život i izvodite redovito barem desetak minuta. Već za tjedan dana uočit ćete da imate više energije i kreativnih ideja, pozitivniji pogled na život, uravnotežene osjećaje, bolju koncentraciju i sposobnost nošenja sa stresom.
Za vježbe disanja ne treba vam nikakva dodatna oprema, samo malo dobre volje.

Vježbajte u tihoj, čistoj, dobro prozračenoj i ugodnoj prostoriji, po mogućnosti u rano jutro (između 4 i 7 sati), kada je sve oko vas mirno i puno kisika. Vježbe disanja izvodite na prazan želudac ili 3-4 sata nakon većeg obroka; nakon asana ili laganog istezanja. Dok vježbate, budite u sadašnjem trenutku, uživajte u svakom udahu i izdahu, ne gledajte TV, isključite mobitel, telefon i sve ostalo što bi vas moglo ometati.

Duboko disanje

Najjednostavnija vježba disanja je duboko disanje koje možete izvoditi dok šećete, sjedite ili ležite. Ako sjedite, neka to bude na podu ili tvrdom stolcu, ravnog držanja, ruku ispruženih i položenih na koljena. Vrškom kažiprsta stišćite vršak palca, a ostale prste držite ispružene. Tim položajem ruku aktiviramo mozak, pinealnu i pituitarnu žlijezdu, tj. smirujemo um i poboljšavamo kognitivne sposobnosti.

Duboko disanje izvodite na nos; udišite i izdišite što lakše, više i dulje možete, ali nemojte se naprezati. Osvijestite kako vam se prsni koš širi i skuplja pri svakom udahu i izdahu. U početku održavajte omjer udaha i izdaha jednakim i nemojte zadržavati dah dok ne ojačate kapacitet pluća.

Prije odlaska na počinak

Dok udišete, postanite svjesni svježeg zraka, kisika koji kroz nosnice ulazi u vaša pluća i ide do svake vaše stanice. Osvijestite kako unosite pozitivnu i kreativnu energiju, kako vaše tijelo postaje zdravije, a um smireniji i sretniji te kako sve vrline koje želite posjedovati ulaze u vas i postaju dio vaše osobnosti. Jednako tako, svakim izdahom osvijestite topli zrak pun toksina koji zajedno sa svim negativnim mislima, emocijama (poput ljutnje, mržnje, tuge i brige) i bolestima izlazi iz vašeg tijela.

Duboko disanje otklanja duševnu napetost i depresiju te opušta tijelo. Ako ga izvodite i navečer prije odlaska na počinak, lakše ćete utonuti u miran i dubok san – upravo tada tijelo se regenerira pa ćete se buditi odmorniji i s više energije.
Oči možete držati zatvorenima radi lakše usredotočenosti na disanje ili se zagledajte u jednu točku ispred sebe. Ako imate priliku, promatrajte izlazak ili zalazak sunca jer sunčeve zrake tada imaju najviše dobrobiti – kroz oči ulaze u naše tijelo, aktiviraju pinealnu žlijezdu i pune nas energijom.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci