U Hrvatskoj se provode istraživanja o utjecajima joge i vježbi disanja

Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se redovito provode znanstvena istraživanja o utjecajima joge, tehnika disanja i meditacije na naše psihičko i fizičko zdravlje. Udruga Umijeće življenja ovo istraživanje provodi već drugi put

Joga, tehnike disanja te metode opuštanja i meditacije nastale prije više od 5000 godina potvrdile su se i putem prakse i znanstvenim istraživanjima kao jedinstvene i sigurne metode koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje i život u cjelini.  

Specifične vježba disanja
Znanje o dahu i tehnike disanja središnji su dio programa udruge Umijeće življenja koja djeluje u više od 150 zemalja. Neke tehnike poznate su tisućama godina, poput pranajama, vježbi disanja kojima u tijelo dovodimo energiju ili je umirujemo, te ujjayi daha, specifičnog načina disanja koji donosi izraziti osjećaj mirnoće i umiruje um. Tehnika koja se podučava samo na radionicama Umijeća življenja je sudarshan kriya, koju je početkom 80-ih godina predstavio Sri Sri Ravi Shankar, utemeljitelj Umijeća življenja (Art of Living Foundation), indijski duhovni učitelji i humanitarac.

Sudarshan kriya tehnika je koja se temelji na znanju o dahu, činjenici kako je svaka naša emocija vezana za određenu vrstu daha, odnosno, onako kako se osjećamo tako i dišemo. Stoga, svjesno mijenjajući ritam daha utječemo na um i emocije, te ih čistimo od stresa.

Sudarshan kriya predmet je znanstvenih istraživanja već 30-ak godina i proučava se kao moguća potpora klasičnom liječenju brojnih fizioloških i psiholoških tegoba. Tehnike disanja i znanje o dahu mogli bi mnogo pridonijeti dosadašnjoj medicinskoj praksi, budući da nemaju negativne popratne pojave, smanjuju troškove liječenja i jednostavne su za usvajanje i izvođenje u svakodnevnom životu.

Smanjuju negativne osjećaje, povećavaju pozitivne
Nezavisna istraživanja širom svijeta pokazala su da one pomažu u smanjenju anksioznosti, depresije, svakodnevnog stresa, PTSP-a i kod bolesti vezanih u stres. Stoga se i u Hrvatskoj provode projekti kojima se ispituje učinak sudarshan kriye i programa Umijeća življenja. Projektom iz 2007. godine dobiveni su sljedeći rezultati:

  • smanjenje spektra negativnih emocija, poput anksioznosti, depresije i nezadovoljstva životom
  • povećanje spektra pozitivnih emocija poput osjećaja zadovoljstva vlastitim životom, samopouzdanja, pozitivnog stava, entuzijazma, emocionalne stabilnosti, te tolerancije na svakodnevni stres i životne izazove
  • bolje socijalno funkcioniranje
  • viša razina energije
  • manje emocionalne barijere u obavljanju svakodnevnih zadataka
  • općeniti osjećaj fizičkog i psihičkog poboljšanja

Od fizioloških parametara značajno se smanjio dijastolički tlak, LDL kolesterol, te je došlo do poboljšanja funkcije pluća.

Najnovija istraživanja u nas
U istraživanju koje je u tijeku, a počelo je u veljači 2013., cilj je doznati kako sudarshan kriya i tehnike koje se podučavaju u Umijeću življenja utječu na funkciju mozga i psiho-fiziološke parametre dugogodišnjih praktikanata. Istraživanje je obuhvatilo 50 ispitanika ispitivane grupe i 50 ispitanika kontrolne grupe, kako bi se rezultati mogli valjano uspoređivati. Rezultati prve faze, u kojoj su sudjelovali novi polaznici, potvrdili su rezultate prijašnjeg projekta. Rezultati testova EEG-a očekuju se potkraj godine jer zahtijevaju komplicirane analitičko-statističke metode obrade, a njima će se dobiti podaci o direktnom utjecaju tehnika na rad mozga, budući da je mjerenje provedeno dok su ispitanici izvodili vježbu disanja i meditirali.

Ovakva istraživanja Hrvatsku stavljaju među svjetsku znanstvenu elitu jer se bave modernim pitanjima prevencije i mogućim primjenama znanja joge i tehnika disanja u konvencionalnoj medicini.

Detaljne informacije svjetskim istraživanjima mogu se pronaći na web stranici www.aolresearch.org.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci