U Hrvatskoj se provode istraživanja o utjecajima joge i vježbi disanja

Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se redovito provode znanstvena istraživanja o utjecajima joge, tehnika disanja i meditacije na naše psihičko i fizičko zdravlje. Udruga Umijeće življenja ovo istraživanje provodi već drugi put

Joga, tehnike disanja te metode opuštanja i meditacije nastale prije više od 5000 godina potvrdile su se i putem prakse i znanstvenim istraživanjima kao jedinstvene i sigurne metode koje imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje i život u cjelini.  

Specifične vježba disanja
Znanje o dahu i tehnike disanja središnji su dio programa udruge Umijeće življenja koja djeluje u više od 150 zemalja. Neke tehnike poznate su tisućama godina, poput pranajama, vježbi disanja kojima u tijelo dovodimo energiju ili je umirujemo, te ujjayi daha, specifičnog načina disanja koji donosi izraziti osjećaj mirnoće i umiruje um. Tehnika koja se podučava samo na radionicama Umijeća življenja je sudarshan kriya, koju je početkom 80-ih godina predstavio Sri Sri Ravi Shankar, utemeljitelj Umijeća življenja (Art of Living Foundation), indijski duhovni učitelji i humanitarac.

Sudarshan kriya tehnika je koja se temelji na znanju o dahu, činjenici kako je svaka naša emocija vezana za određenu vrstu daha, odnosno, onako kako se osjećamo tako i dišemo. Stoga, svjesno mijenjajući ritam daha utječemo na um i emocije, te ih čistimo od stresa.

Sudarshan kriya predmet je znanstvenih istraživanja već 30-ak godina i proučava se kao moguća potpora klasičnom liječenju brojnih fizioloških i psiholoških tegoba. Tehnike disanja i znanje o dahu mogli bi mnogo pridonijeti dosadašnjoj medicinskoj praksi, budući da nemaju negativne popratne pojave, smanjuju troškove liječenja i jednostavne su za usvajanje i izvođenje u svakodnevnom životu.

Smanjuju negativne osjećaje, povećavaju pozitivne
Nezavisna istraživanja širom svijeta pokazala su da one pomažu u smanjenju anksioznosti, depresije, svakodnevnog stresa, PTSP-a i kod bolesti vezanih u stres. Stoga se i u Hrvatskoj provode projekti kojima se ispituje učinak sudarshan kriye i programa Umijeća življenja. Projektom iz 2007. godine dobiveni su sljedeći rezultati:

  • smanjenje spektra negativnih emocija, poput anksioznosti, depresije i nezadovoljstva životom
  • povećanje spektra pozitivnih emocija poput osjećaja zadovoljstva vlastitim životom, samopouzdanja, pozitivnog stava, entuzijazma, emocionalne stabilnosti, te tolerancije na svakodnevni stres i životne izazove
  • bolje socijalno funkcioniranje
  • viša razina energije
  • manje emocionalne barijere u obavljanju svakodnevnih zadataka
  • općeniti osjećaj fizičkog i psihičkog poboljšanja

Od fizioloških parametara značajno se smanjio dijastolički tlak, LDL kolesterol, te je došlo do poboljšanja funkcije pluća.

Najnovija istraživanja u nas
U istraživanju koje je u tijeku, a počelo je u veljači 2013., cilj je doznati kako sudarshan kriya i tehnike koje se podučavaju u Umijeću življenja utječu na funkciju mozga i psiho-fiziološke parametre dugogodišnjih praktikanata. Istraživanje je obuhvatilo 50 ispitanika ispitivane grupe i 50 ispitanika kontrolne grupe, kako bi se rezultati mogli valjano uspoređivati. Rezultati prve faze, u kojoj su sudjelovali novi polaznici, potvrdili su rezultate prijašnjeg projekta. Rezultati testova EEG-a očekuju se potkraj godine jer zahtijevaju komplicirane analitičko-statističke metode obrade, a njima će se dobiti podaci o direktnom utjecaju tehnika na rad mozga, budući da je mjerenje provedeno dok su ispitanici izvodili vježbu disanja i meditirali.

Ovakva istraživanja Hrvatsku stavljaju među svjetsku znanstvenu elitu jer se bave modernim pitanjima prevencije i mogućim primjenama znanja joge i tehnika disanja u konvencionalnoj medicini.

Detaljne informacije svjetskim istraživanjima mogu se pronaći na web stranici www.aolresearch.org.

Ivan Palijan

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci