Tai chi: eliksir mladosti

Taoistički mudraci zovu ga eliksirom mladosti jer održava mladenački izgled i dugovječnost. Pokreti su lagani i sinkronizirani s prirodnim disanjem. Dok vježbate tai chi chuan, nije vam potrebna fizička snaga i brzina, već je bitno da se opustite i usmjerite pozornost na pokret. Zbog toga ovu vještinu mogu vježbati i stari i mladi, i žene i muškarci, i zdravi i bolesni

Što svaki polaznik treba znati

Za razliku od mnogih sportova i rekreativnih vježbi u kojima se inzistira na fizičkoj snazi, tai chi chuan je ‘unutarnja’ vještina koja ističe sklad uma i tijela. U tai chiju ne postoje nikakva ograničenja i nikad nije kasno početi vježbati. Odličan je kao prevencija bolesti, no vježbe tai chija djelotvorne su i kod vraćanja vitalnosti i pokretljivosti, tako da se preporučuju kod oporavka nakon operacije i teške bolesti. Vježbač treba uskladiti pokret, koji mora biti lagan, fluidan, opušten, pravilno prirodno disanje i pozornost uma. Kad se ta tri aspekta sjedine u svakom pokretu, dolazi do pojačane cirkulacije krvi i energije, balansiranja živčanog sustava, pozitivnog djelovanja na rad svih organa i žlijezda s unutarnjim izlučivanjem itd.

Terapijsko djelovanje

Mnogi svjetski instituti i medicinske ustanove ispituju učinak tai chi chuana na zdravlje. Tako je, na osnovi ispitivanja provedenih u Kineskom znanstvenom institutu i Institutu za tjelesnu kulturu u Pekingu, utvrđeno da se poslije samo pet minuta vježbanja frekvencija moždanih valova kod vježbača kretala od sedam do deset Hz, što pokazuje mirno i opušteno stanje kao za vrijeme odmora ili spavanja.

Također je potvrđeno da ove vježbe balansiraju aktivnost lijeve i desne moždane polutke, što je dobra preventiva mnogih bolesti uma i tijela. Pokreti u tai chi chuanu su lagani, kružni, fluidni. Vježbanje tai chi chuana usporava starenje, poboljšava kvalitetu kože i vitalnost tijela, održava zdravlje, uklanja suvišne kilograme, regulira metabolizam, održava u dobrom stanju i zdravlju kosti, zglobove, kralježnicu, tetive, mišiće i unutarnja tkiva, harmonizira funkcije živčanog sustava, disanja, cirkulacije, probave, endokrinog sustava itd. Ova vještina vrlo uspješno otklanja depresiju, zabrinutost, nesigurnost, strah i neuroze.

Testovi i istraživanja provedeni na osobama od 65 do 85 godina koje su bolovale od arterioskleroze, senilnosti, osteoporoze, degenerativne deformacije zglobova, visokog kolesterola pokazali su da se njihovo stanje poslije samo šest mjeseci vježbanja tai chi chuana znatno popravilo. Tai chi chuan je odlična vježba za sve zaposlene jer štiti od stresa i brzo otklanja kronični umor, povećava vitalnost i imunitet, otvara kreativne sposobnosti uma, što omogućuje brzo i mudro rješavanje problema. Mnoge svjetske kompanije odvajaju znatna sredstva za financiranje programa koji potiču zaposlenike da nauče ovu vještinu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci