Šri jantra - majka svih ostalih jantra

Najcjenjenija jantra, koja sadrži sve temeljne oblike i smatra se majkom svih ostalih jantra jer prikazuje naše duhovno putovanje

Slikovni prikaz mantre om

U vanjski kvadrat s četiri ulaza upisana je kružnica unutar koje se nalaze trokuti. Savršeno usklađeno isprepletanje pet trokuta usmjerenih prema dolje, Šakti energije i četiri trokuta usmjerena prema gore, Šiva energije, stvara čak 43 manja trokuta. Smatra se da je Šri jantra slikovni prikaz mantre Om, koja je izvorni zvuk stvaranja.

Lotosove latice, koje se također često nalaze u jantrama, simbol su čistoće, ljubavi, radosti i ljepote. Šri jantra može se izvesti u raznim bojama, no uvijek mora biti u istim proporcijama. Već samo promatranje jantre, bez upuštanja u razmišljanje o njenim složenim pojedinačnim simbolima, ima moćan učinak na naš um.

jantraPromatranje jantre može uravnotežiti obje polutke mozga i smiriti um. Nije ju lako nacrtati, a preciznost kojom se isprepleću trokuti jednostavno će povući promatrača u njeno središte, začudno otvarajući uvijek iznova nove prostore, nove dimenzije spoznaja.

Snaga jantre

Snaga jantre i njena duhovna poruka nalazi se u tom lijepom, jednostavnom i moćnom opisu stvaranja. Ako krenemo iz središta jantre, od jedinstvenosti izražene točkom, pratimo kako naša duša kreće na svoje osobno putovanje, kroz svijet suprotnosti u kojem pokušava naći ravnotežu i stabilnost u materijalnom postojanju.

Kroz jantru možemo putovati i obrnutim putom. Iz vanjskog svijeta, onoga kojeg smatramo stvarnošću, jantra nas vodi na put povratka duše prema svom izvoru. Opisuje našu čežnju za jedinstvom i mirom, naše duhovno putovanje.

U tradiciji joge jantre se koriste za meditaciju, u vedskoj astrologiji – jyotishu –  koriste se da bi izrazile energije pojedinih planeta. Vastu, drevna arhitektonska znanost o smjerovima i prostoru,  koristi jantre kako bi uravnotežila suptilne energije prostora.

Senka Ljubić, astrologinja i učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci