Samomasaža dlanova i lica koja osvježava

Da bismo bili zdravi i opušteni, životna energija ili chi, treba slobodno protjecati tijelom. Taj protok možemo potaknuti masažom dlanova i lica stimulirajući tako akupunkturne točke i završetke meridijana

Buđenje životne energije

Umijeće chija, metoda Stévanovitch, tjelesna je vještina kojoj je osnovni cilj osvijestiti i osjetiti životnu energiju (chi) kako bismo mogli naučiti njome upravljati i tako poboljšali zdravlje i opće blagostanje. Osim vježbi istezanja, opuštanja, disanja, učinkovit način razbuđivanja chija su i samomasaže. Za vas smo odabrali samomasaže ruku i lica koje potječu iz umijeća orijentalne samomasaže do-in.

Pomažu da se tijelo dubinski opusti, potiču cirkulaciju energije i samim time utječu na raspoloženje. U umijeću chija one se često primjenjuju u radu s početnicima kako bi lakše osjetili i osvijestili životnu energiju. Chi je vjerojatno najlakše prvi put osjetiti na dlanovima, koji su vrlo osjetljivi jer su puni živčanih završetaka. Na njima završavaju i meridijani te se nalaze brojne akupunkturne točke.

Predlažemo zato da započnete masažom dlanova. Prve tri masaže izvode se na svakom prstu. Tijekom ove masaže veoma je važno uzeti trenutak za osluškivanje. To je trenutak u kojem „ništa ne radimo“, opušteno položimo dlanove na noge i osjećamo efekte masaže. To može biti osjećaj topline, škakljanja, trnci... svatko će to opisati na svoj način, svojim riječima.

Stimuliranje dlanova i lica budi čitavo tijelo

Ako mislite da ne osjećate ništa, usmjerite pozornost na sredinu dlana ili na jagodice prstiju. Ako biste i dalje rekli da tu nema baš ničega, i to je u redu. Osjetit ćete nešto neki drugi put, neki drugi dan. Žurbe nema, nema pravog i krivog odgovora, a masaža sigurno i nježno pronalazi svoj put iznutra.

Iako ovom masažom fizički dotičemo samo dlanove i lice, ona će povoljno utjecati na cijelo tijelo. Stoga toplinu, žarenje i trnce možete osjetiti bilo gdje u tijelu. Ako imate dovoljno vremena, zaustavite se nakon svake masaže i osjetite njezino fino djelovanje. Ako ne, dovoljno je uzeti malo vremena za osluškivanje nakon što izvedete sve masaže. Svaku masažu dlanova ili lica možete izvoditi zasebno, ali za pojačani učinak dobro ih je odraditi u nizu. Kako bismo bili opušteni, zdravi i puni energije, chi treba slobodno cirkulirati našim tijelom. Masiranjem dotičemo i akupunkturne točke što potiče protok energije.

Masaža dlanova


chiMasaža 1.chiMasaža 2.Masaža 1.
Stimuliramo područje prsta uz bazu nokta, s lijeve i desne strane. Masiramo uz pomoć kažiprsta i palca suprotnog dlana. S jedne strane prst koji masiramo bazom nokta prislonimo uz zglob kažiprsta, a s druge strane pritisnemo palcem. Kažiprstom i palcem, kao da smo napravili „kvačicu“ oko prsta koji masiramo. Zaljuljamo tu kvačicu lijevo-desno (pritom ne popuštamo pritisak). Osjetimo kako prsti reagiraju dok izvadimo masažu, osjetimo područje koje stimuliramo (ako osjetimo bol ili neugodu, znači da je pritisak prejak, pa ga oslabimo).

Masaža 2.

Lagano savijemo prst po srednjem zglobu i vrlo lagano pritišćemo svinuti prst prema otraga i prema gore (zaista vrlo nježno i pritom pazimo da ga pridržavamo sa stražnje strane).

chiMasaža 3.chiMasaža 4.chiMasaža 5.Masaža 3.

Istežemo zglob prsta kojim je prst spojen na dlan. Istežemo uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta suprotnog dlana (koji čine slovo V). Jagodice kažiprsta i srednjeg prsta položimo na nadlanicu suprotnog dlana, sa strana zgloba koji istežemo. Lagano podižemo prst koji masiramo (bez ideje i namjere da čujemo zvuk pucketanja u zglobu).

Masaža 4.

Lagano lupkamo donji rub dlana o donji rub drugog dlana.

Masaža 5.
Lupkamo zglob o zglob, držeći prste što opuštenijima. Malo neka je lijevi dlan gore, a zatim promijenimo pa je desni dlan gore, a lijevi dolje.

Masaža lica

chiMasaža 1.chiMasaža 2.Masaža 1.
Jagodice prstiju položimo na sredinu čela i nježno klizimo prstima do sljepoočnica. Dodir je vrlo blag i lagan, bez ikakva pritiskanja. Ponavljamo više puta.

Masaža 2.
Dlanovima pokrijemo oči, tako da oko bude u sredini dlana (oči ostaju otvorene, ništa ih ne smije pritiskati). Osjetimo dijelove dlana koji nježno pritišću kost oko oka. Izvodimo vrlo male i blage krugove dlanovima (ne podižući ih!) i na taj način masiramo kosti oko očiju. Radimo za oba oka istovremeno.

chiMasaža 3.chiMasaža 4.chiMasaža 5.Masaža 3.
Kažiprstom masiramo zamišljenu liniju na licu koja spaja kut usana, rub nosnica i korijen nosa (do između obrva). Masiramo tako da jasno osjetimo liniju po kojoj prolazimo (s obje strane istovremeno), ali ne pretjerujemo u pritisku. Dok to radimo, što više opustimo lice.

Masaža 4.
Zamislimo da ćemo se umivati „na suho“. Dok jedan dlan ide gore, drugi ide prema dolje. „Umijemo se“ svuda po licu pazeći da je pritisak dlanovima lagan, a lice opušteno.

Masaža 5.
I najzabavnija za kraj! Jedan kažiprst položimo iznad gornje usne, a drugi ispod donje. Dok gornji kažiprst ide udesno, donji ide ulijevo (pritisak je kao da želimo masirati desni) i obratno. Opustite se i uživajte!


Katarina Gavrić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci