Rudrakša - zrno sklada i mira

Vrijednost ovog malenog zrna velike snage poznavali su i hinduistički i budistički svećenici te su ga nosili i još ga nose kao ogrlicu ili mālu (brojalicu) za meditaciju i postizanje ravnoteže uma, tijela i duha. No korištenje rudrakše danas je sve popularnije i među ljudima koji se ne bave jogom i duhovnošću...

Dar prirode svim ljudima

Drevna legenda kaže da je Šiva, vrhovno biće stvaranja i razaranja te zaštinik svih živih bića (po hinduističkoj mitologiji), sjedio u dubokoj meditaciji nekoliko tisuća godina, u blaženstvu i potpunom miru. Kada je napokon otvorio oči, ugledao je ljudski rod kako živi u patnji, izgubljen i nesposoban za dublje spoznaje i izlazak iz problema i nesreće. Iz suosjećanja su mu potekle suze koje su pale na zemlju i pretvorile se u sjeme iz kojeg je izraslo drvo rudrakše.

Tako je rudrakša nastala kao dar prirode svim ljudima, dar koji donosi pozitivnost, povećava mir i ravnotežu te nam pomaže bistrog i pozitivnog uma živjeti u sadašnjem trenutku.

Namjena nije isključivo religiozna

Riječ rudrakša na sanskrtu znači Šivine suze, a potječe od riječi rudra koja je jedno od imena boga Šive i riječi aksha koja znači suza. Vrijednost ovog malenog zrna velike snage poznavali su i hinduistički i budistički svećenici te su ga nosili i još ga nose kao ogrlicu ili mālu (brojalicu) za meditaciju i postizanje ravnoteže uma, tijela i duha.

No korištenje rudrakše danas je sve popularnije i među ljudima koji se ne bave jogom i duhovnošću. Njeno djelovanje nije samo duhovno i njena namjena nije isključivo religiozna. Ono nas podsjeća i povezuje s esencijom prirode koja je u svakome od nas, a to je pozitivna sila, podržavajuća, stvaralačka, neustrašiva i neograničena…

Pozitivno djelovanje

Zrno rudrakše je ustvari sjemenka koja raste u plodu prekrasne plave boje, slično borovnici. Njeno veliko lisnato drvo raste diljem Azije – u podnožju Himalaje, središnjem Nepalu, na Javi, Baliju i u Iranu. Zrna mogu biti različitih veličina, od 3 do 40 milimetara, a ona najmanja su najrjeđa i skuplja. Dobro je znati da je danas na tržištu oko 95 posto rudrakši lažno pa pri kupnji pazite da kupujete od provjerenih dobavljača.  

Zrno rudrakše emitira elektromagnetsko zračenje koje ima snažno pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh onoga tko ga nosi. Ono budi osjećaj sreće i zadovoljstva, balansira energiju i smiruje um. Također se pokazao pozitivan utjecaj na mentalne funkcije jer poboljšava koncentraciju i pamćenje te povećava kreativnost. Dobro djeluje protiv strahova i daje ustrajnost na životnom putu.

rudrakša

Whisper of Nature

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci