Pet tibetanaca

Pet tibetanaca sustav je jednostavnih vježbi koje je razvio budistički redovnik prije nekoliko tisuća godina. Otkrio je da kontinuirano izvođenje jača tijelo, poboljšava zdravlje i potiče dugovječnost. Odonda, njegova se mudrost širi svijetom. Iskušajte je

Izvođenje vježbi

Vježbe Pet tibetanaca nisu zahtjevne ako imate snažne mišiće i tetive te ako vam je opće zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Sve je podređeno vašim mogućnostima, pa osluškujući tijelo postupno treba povećavati broj izvođenja vježbi. Prvi tjedan svaka vježba izvodi se samo tri puta, a zatim se svaki tjedan broj izvođenja svake vježbe povećava za dva puta. Krajnji cilj je izvođenje svake vježbe 21 put, za što vam treba deset tjedana. Važno je da budete uporni i vježbate svaki dan te da ne prelazite granicu izdržljivosti ili boli. Budite oprezni i mudro osluškujte te poštujte poruke svojeg tijela.
Zašto je to baš tako, govore spoznaje o tome da se tijekom izvođenja ovih vježbi balansira rad endokrinih žlijezda, a one su, među ostalim, odgovorne za stanje vašeg organizma. Poželjno je da uz svaku vježbu, nakon što savladate tehniku izvođenja, uključite i ponavljanje afirmacija. Afirmacije su svjesne misli koje imaju pozitivno, oslobađajuće i inspirativno djelovanje, ponajprije na podsvijest, a zatim i na druge razine našega bića. One rastvaraju negativne obrasce u našoj podsvijesti koji nas koče u napredovanju pa na ta pročišćena mjesta u mentalni sklop dolaze novi oblici.5 tibetanaca1. VJEŽBA

Stanite uspravno, ruku ispruženih sa strane. Vježba se izvodi tako da se vrtite u krug u smjeru kazaljke na satu, slijeva nadesno. Može vam se dogoditi da vam se zavrti u glavi i izgubite ravnotežu. Kako biste prevladali te tegobe, na kraju vježbanja sklopite ruke u visini srca i promatrajte vrhove palčeva. S vremenom ćete izbalansirati tlak i postići bolju ravnotežu.
AFIRMACIJE
Dišem duboko, mirno i opušteno.
Ja sam lakoća, svjetlost, ljubav i smijeh.
Moja energija teče slobodno i otvoreno.

 

5 tibetanaca2. VJEŽBA

Lezite na leđa, spustite ruke uz tijelo, s dlanovima okrenutim prema podlozi. Udišući na nos paralelno podignite bradu prema prsnoj kosti i podižite ispružene noge u okomit položaj u odnosu na podlogu. Kada dovedete tijelo u krajnji položaj, zadržite dah i napnite sve mišiće tijela, osim mišića lica. Izdišite polako, paralelno se vraćajući u početni položaj. Najčešća pogreška kod izvođenja ove vježbe je istovremeno podizanje nogu i gornjeg dijela tijela, što oslabljuje slabinski dio kralježnice umjesto da ga ojačava, čemu je, uz ostalo, i namijenjena ova vježba. Ako patite od lordoze (zakrivljenost prema naprijed u području vratnog i slabinskog dijela kralježnice), ne spuštajte ispružene noge na podlogu, već najprije spustite stopala i tek onda ispružite noge.
AFIRMACIJE
Moj unutarnji svijet i moj vanjski svijet u ravnoteži su.
U disanju povezujem tijelo, duh i dušu.
Otvorena sam za opažanje mojih dubokih potreba.

 

5 tibetanaca3. VJEŽBA

Kleknite tako da su vam koljena raširena u širini kukova. Prebacite težinu na nožne prste. Dlanove položite na stražnjicu. Spustite bradu na prsnu kost, počnite udisati polako istežući glavu prema naprijed i gore. Dišite dok ne dođete u položaj da vam je samo gornja trećina leđa savijena nježno prema nazad. Ramena zategnite prema nazad. Korigirajte položaj u kojem se tijelo nalazi ako osjetite nelagodu ili bol. U krajnjem položaju zadržite dah i napnite sve mišiće kako je opisano kod izvođenja druge vježbe. U početni položaj vraćate se izdišući polako i vraćajući glavu na prsni koš. Nepravilnim izvođenjem ove vježbe čak i u kraćem razdoblju možete uzrokovati probleme s tlakom i ugroziti slabinski dio kralježnice. Pri izvođenju ove vježbe osobe koje imaju problema s cirkulacijom u vratnom dijelu kralježnice ili neke druge tegobe mogu imati vrtoglavicu, pa je dobro da u početku vježbu izvode veoma polako i poštuju mogućnosti svojeg tijela.
AFIRMACIJE
Dišem duboko, mirno i opušteno.
Dopuštam disanju da nađe vlastiti ritam.
Imam povjerenja u mudrost svojeg tijela.

 

5 tibetanaca5 tibetanaca4. VJEŽBA

Sjednite na pod ispruženih nogu, uspravite kralježnicu i oslonite se na dlanove položene tik uz bokove. Ruke su vam dugačke upravo onoliko koliko je potrebno da bi bile paralelne s kralježnicom, dakle kralježnica mora biti ravna kao i ruke. Stopala neke budu u širini kukova. Spustite bradu na prsnu kost. Polako udišući istovremeno krenite glavom prema nazad i oslanjajući težinu tijela na dlanove krenite trticom prema petama. Zatim zauzmite položaj u kojemu je trup vašeg tijela paralelan s podlogom. U ovom položaju zadržavate dah i napinjete mišiće cijeloga tijela. Pri povratku u početni položaj vraćate se istim putem. Polako izdišući krenite trticom naprijed prema petama i oslanjajući se na dlanove ruku dođite u početni položaj u kojemu je kralježnica paralelna s rukama. 
AFIRMACIJE
Svaki dah daje mi novu energiju.
Energija oživljava moje tijelo do svake stanice.
Moj razum i moje srce u ravnoteži su.


5 tibetanaca5 tibetanaca5. VJEŽBA

Lezite na pod s čelom na podlozi, dlanovima položenim na podlogu u visini prsnog koša, stopala raširenih za širinu kukova, oslanjajući se na prste. Polako udišući počnite podizati od podloge čelo, nos pa bradu. Zatim se oslonite na ispružene ruke i podignite trticu. Vaše ruke i glava trebaju biti paralelni. U ovom položaju zadržite dah i napnite mišiće cijelog tijela. Zatim vratite tijelo savijajući trup u položaj obrnutog slova V, privlačeći bradu na prsa. Ova vježba potiče cirkulaciju, a posebno je dragocjena za osobe koje imaju bolove u ramenima, vratu, pate od migrena ili imaju slabu koncentraciju.
AFIRMACIJE
Dopuštam svojem disanju da nađe vlastiti ritam.
Jesam i ostajem mlada i dinamična.
Imam povjerenja u mudrost svojeg tijela.

Vesna Žarković Wender

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci