Otvorite tjemenu čakru - krunu duhovnog razvoja

Sahasrara ili sedma čakra centar je prosvjetljenja, čiste svijesti i duhovnog razvoja. Ona određuje našu duhovnu energiju, sposobnost da se povežemo sa svojom pravom prirodom, s drugim ljudskim bićima, višim razinama svijesti, svemirom i Najvišim Bićem…

Čakra duhovnog razvoja

Sedma ili tjemena čakra naziva se i krunska jer se nalazi na vrhu glave. U njoj su dominantne ljubičasta i bijela boja, pa je u hindu tradiciji nazivaju „lotos od tisuću latica“. Na sanskrtu je naziv za sedmu čakru sahasrara, što u prijevodu znači „tisućulisna, tisućuslojna“.

Sedma čakra je centar prosvjetljenja, čiste svijesti i duhovnog razvoja. Ona određuje našu duhovnu energiju, sposobnost da se povežemo sa svojom pravom prirodom, s drugim ljudskim bićima, s višim razinama svijesti, svemirom i Najvišim Bićem.

Na tjelesnoj razini sedma je čakra povezana s velikim mozgom, desnim okom, živčanim sustavom, hipofizom, kao i s mnogim hormonskim procesima. Smetnje u funkcioniranju sedme čakre manifestiraju se kroz probleme s imunološkim sustavom, neurološkim ili hormonskim poremećajima, glavoboljom, migrenom, poremećajima sna i mentalnim bolestima.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini neravnoteža sedme čakre vidljiva je u osjećaju straha, besmisla, bezvrijednosti, praznine, usamljenosti, anksioznosti, depresiji, zaboravnosti, pesimizmu, pohlepi, materijalizmu i dugoročnom smanjenju kognitivne sposobnosti.

Karakteristike sedme, tjemene čakre

Eterična ulja za uravnoteživanje krunske čakre

Eterična ulja miloduha, bosiljka i lavande neka su od ulja koja se koriste za balansiranje i otvaranje sedme čakre.

Sveta biljka miloduh

Eterično ulje miloduha jača imunitet, smiruje živčanu napetost, stimulira um i poboljšava koncentraciju. Primijenjuje se kod tegoba dišnog sustava (astma, gripa, groznica, kašalj, bronhitis), virusnih infekcija (herpes i HIV virus), rana, modrica, glavobolje, migrene, reume, artritisa, kroničnog umora i stresa.

Miloduh je sveta biljka i spominje se u Svetom pismu. Naziva se i izop, što potječe od grčke riječi „hyssopos“ i hebrejske riječi „esob“, što znači sveta biljka.

U jednom od psalama Starog zavjeta, kralj David je rekao: „Poškropi me izopom da se očistim, operi me, i bit ću bjelji od snijega!“. Biblijski junak imao je u vidu ne samo tjelesno, već i više duhovno čišćenje.

Eterično ulje bosiljka ima stimulativno djelovanje i osnažuje umno i tjelesno zamoren organizam, pa se zbog toga preporučuje kad je potrebno savladati mentalni umor, razbistriti misli, fokusirati se i održati pažnju, poboljšati koncentraciju i pamćenje. Naziv bosiljak potiče od grčke riječi „basileus“ – kralj. Također se smatra svetom biljkom, ima iscjeljujući, pročišćavajući i vrlo pozitivan tjelesni, suptilni i duhovni učinak na osobe i okruženje. Posebno se preporučuje protiv stresa, nesanice, glavobolja i migrena.

Pročišćavajuća moć lavande

Eterično ulje lavande jedno je od najblažih i najčešće korištenih ulja. Naziv lavanda potječe od latinske riječi „lavare“ što znači pranje ili kupanje, ukratko, pročišćenje. Izvrsno se miješa s ostalim uljima i može se nanositi na kožu u nerazblaženom stanju.

Najdragocjenija svojstva lavandina ulja su njegova sposobnost uspostavljanja poljuljane tjelesne i psihičke ravnoteže, ublažavanje glavobolje, migrene, nesanice i stresa. Cvjetovi lavande imaju prelijepu ljubičastu boju koja uravnotežavajuće djeluje na sedmu čakru.

Za balansiranje sedme čakre dodajte nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u posudu s toplom vodom ili u aromaru. U slučaju da se niste u mogućnosti inhalirati, stavite 1-3 kapi preporučenih eteričnih ulja na papirnatu maramicu, pa snažno i duboko udahnite nekoliko puta.

Također, možete utrljati par kapi specijalne mješavine eteričnih ulja za balansiranje sedme čakre direktno na tjeme glave ili ručni zglob.

Dr. Nada Petrović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci