Otvorite srčanu čakru - izvor ljubavi i emocija

Anahata je čakra ljubavi (ljubav prema sebi i drugima), ljubavnih veza, suosjećanja, veselja, opraštanja, prihvaćanja, dobrote i povjerenja...

Čakra ljubavi

Četvrta ili srčana čakra nalazi se u visini srca, u sredini prsnog koša. Njena boja je zelena, a element povezan s četvrtom čakrom je zrak. Na sanskrtu je naziv za četvrtu čakru anahata, što znači „bez mane, neoštećen ili neokrnjen“. U četvrtoj čakri čovjek donosi odluke „slijedeći srce“ dok spaja donje tri čakre kroz koje smo povezani s zemljom i gornje tri čakre kroz koje smo povezani s kozmičkom energijom i nefizičkim. 

Anahata je čakra ljubavi (ljubav prema sebi i drugima), ljubavnih veza, suosjećanja, veselja, opraštanja, prihvaćanja, dobrote i povjerenja.

Na tjelesnoj razini četvrta je čakra povezana sa: srcem, plućima, krvotokom, kožom, prsnom žlijezdom, dojkama, rukama, ramenima i gornjim dijelom leđa.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini neravnoteža četvrte čakre može izazvati ozbiljne emocionalne probleme kao što su: bezosjećajnost, izrazita kritičnost, promjene raspoloženja, posesivnost, ljubomora, manična depresija i paranoja.

Karakteristike četvrte, srčane čakre

Eterična ulja za uravnoteživanje srčane čakre

Eterično ulje matičnjaka jedno je od najboljih ulja za balansiranje srčane čakre. Matičnjak se koristi kod mnogih srčanih i živčanih oboljenja (ubrzano lupanje srca, srce koje se „steže“, nesanica, umni zamor, migrena, osjećaj tjeskobe, uzrujanosti i straha) i kod bolesti dišnjih organa (napadaji astme i kašlja). Poznato je i da je Avicena, arapski liječnik iz jedanaestog stoljeća, zabilježio da „matičnjak čini um i srce sretnima“.

Eterično ulje ylang-ylanga, što u prijevodu znači „cvijet cvjetova“, također je moćan miris za srce i pomaže srcu da se oslobodi negativnih emocija kao što su bijes, posesivnost i nisko samopoštovanje. Ylang-ylang je zaista ulje srca zato što nam pomaže da se povežemo s njim, da osjećamo stvari iz srca i izliječimo emocionalne traume. To je ulje djeteta u nama, a to znači da nas povezuje s izvorom radosti koja dolazi iznutra. U Indoneziji se cvjetovi ove biljke stavljaju na krevet mladenaca u prvoj bračnoj noći.

Vježbe joge za otvaranje srčane čakre

Ruža i jasmin, kraljica i kralj

U aromaterapiji se koriste i ulja ruže i jasmina za balansiranje četvrte čakre. Ruža i njezin miris najljepši su simbol ljubavi i romantike. Kineska poslovica kaže: „Dašak mirisa prijanja uz ruku koja daruje ruže“. Osobine i upotreba jasmina i ruže donekle se preklapaju, s tim da je ruža izrazito žensko ulje, a jasmin odgovara oba spola. Ako je ruža kraljica cvijeća i ulja - onda je jasmin svakako kralj.

Jasmin, ruža i matičnjak odlični su za njegu kože i najučinkovitiji antidepresivi i afrodizijaci zbog mirisa koji daje osjećaj optimizma, samopouzdanja, euforije i povjerenja. 

Za balansiranje četvrte čakre upotrijebite nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u aromaru ili nakapajte direktno na dlanove ili maramicu te nekoliko puta duboko udahnite da osjetite ugodan miris ulja.

Budući da je element ove čakre zrak, odlično je pritom raditi vježbe disanja koje vas opuštaju. Također, možete utrljati kap mješavine eteričnih ulja za balansiranje četvrte čakre direktno na sredinu prsnog koša ili dodati 20 kapi u kupku. Dok meditirate, vizualizirajte zelenu boju u predjelu srca.

Dr. Nada Petrović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci