Otvorite petu čakru – glas istine i želja

Visshudha je čakra komunikacije i samoizražavanja, snažno utječe na sposobnost da izrazimo svoje misli, želje i osjećaje - i najvažnije, sposobnost da čujemo, slušamo i razumijemo druge

Čakra komunikacije

Peta čakra nalazi se u području grla. U njoj je dominantna plava boja, a element povezan s petom čakrom je eter. Na sanskrtu je naziv za petu čakru vishuddha, što u prijevodu znači „pročišćenje“. Vishuddha je čakra komunikacije i samoizražavanja. Snažno utječe na našu sposobnost da izrazimo misli, želje i osjećaje - i kao najvažnije, sposobnost da čujemo, slušamo i razumijemo druge.

Grlena čakra ne samo da utječe na ono što čujemo i izgovaramo u verbalnoj komunikaciji, ona utječe i na naš unutarnji glas istine, govor tijela i pisanu komunikaciju.

Na tjelesnoj razini, peta je čakra povezana s grlom, vokalnim sustavom, vratom, vratnim kralješcima, jednjakom, štitnom i paratireoidnom ili doštitnom žlijezdom, hipotalamusom, ustima, zubima i ušima.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini neravnoteža pete čakre vidljiva je u nesposobnosti izražavanja svojih potreba, kreativnih ideja i vlastite individualnosti, u tremi, nesigurnosti, nedosljednosti, nepouzdanosti, neinventivnosti, kukavičluku, manipulativnosti, aroganciji ili prekomjernom pričanju.

Karakteristike pete, grlene čakre

Eterična ulja za uravnoteživanje grlene čakre

Eterična ulja eukaliptusa, kadulje i paprene metvice najbolja su za balansiranje grlene čakre.

Eterična ulja stolisnika i kamilice imaju prelijepu plavu boju koja uravnotežujuće djeluje na grlenu čakru. Plava boja smiruje i opušta osjećaje i um, idealna je za liječenje anksioznosti, napetosti, bijesa i straha, a uz to potiče iskrenu komunikaciju. Miris eteričnih ulja stolisnika i kamilice smiruje, pa ova ulja treba koristiti kada postoji potreba za komunikacijom bez ljutnje i gorčine. Ova duboko plava eterična ulja pomažu pojedincima da izraze svoje najviše duhovne istine.

Kadulja simbolizira zrelu, mudru i samosvjesnu ženu

Za tretiranje fizičkih simptoma uzrokovanih neravnotežom pete čakre idealna su eterična ulja kadulje, eukaliptusa i paprene metvice. Eterično ulje kadulje pomaže kod infekcija grla, usta i desni. Kadulja simbolizira zrelu, mudru i samosvjesnu ženu.

Eterično ulje eukaliptusa ima osvježavajuć miris, pruža osjećaj unutarnje slobode i rasta, a najčešće se upotrebljava za inhalaciju sinusa, kao prevencija kod prehlada i protiv infekcija respiratornog sustava.

Eterično ulje paprene metvice koristi se za njegu zuba, desni, za osvježenje daha, kod respiratornih infekcija i glavobolje. Paprena metvica oživljava i potiče um, intelekt, kreativnost i samoizražavanje. Eterična ulja kadulje, eukaliptusa i paprene metvice bistre misli, pomažu kod stanja malodušnosti, živčane napetosti i mentalnog umora te omogućavaju slobodan protok energije kroz grlenu čakru.

Za balansiranje pete čakre nakapajte nekoliko kapi preporučenih eteričnih ulja u posudu s toplom vodom ili inhalator i inhalirajte se desetak minuta. Ova vrsta inhalacije odlična je kod svih respiratornih infekcija.

U slučaju da nemate mogućnost inhalacije, stavite 1-3 kapi preporučenih eteričnih ulja na papirnatu maramicu, pa snažno i duboko udahnite nekoliko puta. Isto tako, možete utrljati par kapi posebne mješavine eteričnih ulja za uravnoteživanje pete čakre direktno na prednju i stražnju stranu vrata, koristiti ih u aromari ili kao dodatak kupki.

Mnogo energije u petoj čakri dolazi iz hrane stoga je vrlo važno da budemo svjesni što unosimo u svoj organizam.

Dr. Nada Petrović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci