Otkrijte svoj ikigai ili svrhu postojanja

Prema japanskoj kulturi, svatko ima ikigai, što prevedeno na hrvatski znači: razlog za život ili preciznije: razlog za ustajanje ujutro. I Francuzi imaju sličan izraz raison d’etre, tj. razlog postojanja. Želite li odrediti svoj poslovni ikigai, postavite si ova četiri pitanja sljedećim redoslijedom:

1. Što volite raditi? Ovo se pitanje fokusira na ono što vam je zabavno, interesantno i motivirajuće. Odgovor vam možda dođe dok razmišljate o tome što biste radili kad se ne biste morali brinuti o zarađivanju novca ili kako biste proveli slobodnu nedjelju ili odmor?

2. Što dobro radite? Ovo se pitanje odnosi na vaša znanja, talente i vještine. To mogu biti poslovi kojima se trenutno bavite i primate plaću za to, ali i neki drugi. Navedite sve svoje vještine, nagrade i pohvale te zadatke u čijem obavljanju briljirate.

3. Što svijet od vas treba? Ovo je možda najteže pitanje jer je potrebno shvatiti što možete pružiti svijetu, svojoj kulturi, zajednici ili obitelji. Pitajte se, primjerice, koje biste probleme voljeli rješavati, što vam u vašoj zajednici smeta, u kojoj biste organizaciji voljeli volontirati...

4. Što možete naplatiti? Bez obzira na to volite li svoj posao ili ne, napravite popis poslova koje ste radili i onih koje trenutno obavljate.

Kad odgovorite na sva pitanja, počnite među njima tražiti sličnosti i preklapanja. Sve što volite raditi i u čemu ste dobri označava vašu strast. Ono što volite i ono što svijet od vas treba označava vašu misiju. Poslovi za koje ste plaćeni i u čemu ste dobri označavaju vašu stručnost, profesiju, a vaše se zvanje nalazi u kombinaciji onoga što svijet treba od vas i onoga za što možete biti plaćeni.

Ideja je da sva četiri područja (misija, strast, zvanje i stručnost) budu u ravnoteži. U središtu ovog dijagrama nalazi se vaš osobni ikigai. On može biti ključ vašeg uspjeha i sreće – razlog zbog kojeg ćete svakog jutra iz kreveta ustajati s osmijehom.

Pročitajte i:

Ikigai - kako živjeti sa smislom?

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci