Mudre svjesnosti i znanja

Jedna od najčešće izvođenih mudra u jogi specifična je zato što se dlanovi prilikom njenog izvođenja mogu okrenuti prema dolje ili gore. Chin mudra simbolizira svjesnost i izvodi se s dlanovima okrenutim prema dolje. Kad ih okrenemo prema gore, nastaje Jnana mudra koja simbolizira znanje

Mudra, bez obzira na položaj dlanova, potiče tok životne energije, prane, kroz tijelo, što pomaže prilikom disanja, koncentracije i meditacije. Njen sveobuhvatni učinak na fizičku, mentalnu, emotivnu i duhovnu razinu razlog je zašto se izvodi na početku i na kraju svakog sata joge i u meditaciji. Smanjuje stres i pomaže u smanjenju nesanice, visokog krvnog tlaka i depresije.

mudraJnana mudra mudraChin mudra

Izvođenje: Spojite palac i kažiprst, a ostale prste ispružite. Opušteno položite dlanove ili nadlanice na koljena. Mudru zadržite cijelo vrijeme meditacije ili izvođenja vježbi disanja – pranayame.

Ako ne meditirate, nego izvodite mudru da biste umanjili stres ili se koncentrirali, ponavljajte u sebi: Unutrašnja mudrost vodi me kroz život.

Senka Ljubić, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci