Mudra za srce

Terapija mudrama način je liječenja koji nam, među ostalim, pomaže da pravodobnim djelovanjem spriječimo razvoj zdravstvenih tegoba. Potiče nas na ulogu aktivnog sudionika – ako razumijemo vlastiti temperament i tjelesnu građu, možemo shvatiti kojim tegobama naginjemo te ih redovitim izvođenjem točno određenih mudri spriječiti

Kako se izvode mudre

Osnovni princip izvođenja mudri je sljedeći: kad se vršak prsta spoji s vrškom palca, element tog prsta se povećava. U suprotnom, kada je vršak prsta spojen s korijenom palca, utjecaj elementa koji obitava u tom prstu počinje se smanjivati. Ova promjena na razini elemenata nekad se javlja ubrzo nakon započinjanja mudre, a nekad joj treba 45 minuta ili čak i više, ovisno o individualnom stanju tijela i toku energije. Da bi osobe koje pate od kroničnih bolesti osjetile dobrobiti, trebaju izvoditi mudre uz duboko disanje dva tjedna svaki dan po 45 minuta ili tri puta dnevno po 15 minuta.

Sjednite udobno, po mogućnosti u jedan od položaja za meditaciju (na primjer lotos), s uspravnom glavom i leđima. Za vrijeme mudri ruke trebaju biti opuštene i položene na koljena, osim ako nije drukčije napomenuto. Kad god je moguće, izvodite mudre s obje ruke istovremeno. Izvodeći ih, lagani dodir između palca i prsta ili prstiju je dovoljan. Koncentrirajući se na vrškove prstiju, osvijestite ako osjetite kakve senzacije ili promjene (toplinu, nestanak boli, poboljšanje raspoloženja, osvježen um). Ta saznanja pomoći će vam da shvatite kako i koliko određena mudra djeluje na vas. Vrijeme dok radimo mudre treba biti vrijeme kada se posvećujemo sebi. Najveće dobrobiti postižu se kad ih izvodimo s dubokim disanjem, vizualizacijama i pozitivnim afirmacijama.

mudraHridaya mudra (mudra za srce)

Vrškom kažiprsta dodirnite unutarnju stranu korijena palca i spojite jagodice palca, srednjaka i prstenjaka, a mali prst držite ravno. Zatvorite oči, opustite tijelo i duboko dišite, a pozornost neka vam je na prsima (anahata čakra). Kroz srednjak i prstenjak prolaze energetski kanali (nadiji) koji su povezani sa srcem, dok palac, dotičući ih, zatvara energetski tok i time zapravo hridaya mudra preusmjerava tok životne energije (prane) od ruku prema srcu, poboljšavajući njegov rad i uravnotežujući krvni tlak. S obzirom na to da je jednostavna, može se primijeniti sigurno i kod akutnih situacija. Anahata čakra ili područje srca je i središte osjećaja, pa ova mudra pomaže i u oslobađanju potisnutih osjećaja te ju je dobro izvoditi i za vrijeme emocionalnih sukoba, uzrujavanja, depresije i krize.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci