Mudra za smiren um

Mudra koja smiruje um, spaja lijevu i desnu hemisferu mozga, materiju i duh. Pomaže nam i podsjeća nas da mudro koristimo dar života koji nam je dan

Mudre (znak ili pečat) simbolični su položaji ruku koji bude određeno unutarnje raspoloženje. One su metoda usmjeravanja energije prema unutra i uspješno pripremaju um za meditaciju.

Način izvođenja
Sjednite udobno prekriženih nogu, izravnajte leđa. Otvorenih dlanova, lagano sklopite ruke ispred grudi, na sredini prsnog koša. Nježno dotaknite palčevima prsnu kost. Raširite lopatice i otvorite prsni koš. Laktovi su u ravnini s ručnim zglobovima. Dodir dlanova je blag ali čvrst, tako da osjetite toplinu i pulsiranje dlanova. Ostanite neko vrijeme u položaju, postajući svjesni središnjeg dijela prsnog koša, spajanja u cjelinu s unutarnjim bićem. Osjetite promjenu raspoloženja koja dolazi. Prije primjene mudri dobro je posavjetovati se s učiteljem joge.

Namaste
Sklopljeni dlanovi ispred prsnog koša uz riječi "namaste" ili "namaskar", predstavljaju pozdrav poštovanja koji znači "pozdravljam božansko u tebi u kojem se i sam ogledam". Ova je mudra jedna od brojnih koje se koriste u hindu ritualima, meditacijama i jogi, a stav je smirenja uma, povratka u sebe i svoje srce. Spajanjem dlanova ispred grudi, spajamo lijevu i desnu hemisferu mozga, materiju i duh, osobni s univerzalnim duhom. Ova mudra otvara srčanu čakru, dovodi nas u vezu s emocijama, ljubavlju i suosjećanjem. Djeluje kao jednostavna asana koja uravnotežuje energiju, pomaže nam da ostanemo bliže intuitivnoj prirodi, svjesnosti. Možemo je primijeniti kada želimo izraziti zahvalnost (prema svom biću, drugim ljudima, prirodi, hrani), kada smo nervozni i napeti. Ona nam pomaže i podsjeća nas da mudro koristimo dar života koji nam je dan.

Marija Božić, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci