Meridijani - putovi životne energije

Već tisućama godina stručnjaci tretiraju meridijane kako bi energija nesmetano prolazila kroz tijelo. Energija je ono što nas nosi kroz život, bez nje smo umorni, nevoljki, bolesni... Nasreću, tretiranje meridijana prilično je jednostavno i ugodno. Pritiskom na određenu točku na tijelu otpuštate bol, a prizivate svježu energiju...

Za meridijane smo svi čuli. Na zemljopisu smo naučili da su to zamišljene crte na globusu koje se prostiru okomito – od Sjevernoga do Južnog pola, ocrtavajući projekcije magnetskih silnica našeg planeta. Tradicionalna kineska medicina (TCM) uči nas da u nama također postoje meridijani koji se protežu duž našeg tijela, od glave, ruku, trupa i nogu do stopala. Ti meridijani ne opisuju putanju magnetskih silnica, već jedne drukčije, metafizičke sile – qi.

Dvije okosnice kineske medicine - energija i osjećaji

TCM opisuje kako kroz naše tijelo meridijanima protječe nekoliko vrsta qi energije i na svojem putu napajaju sve organe i sustave tim osnovnim gorivom. Bilo kakva neravnoteža u protoku – previše ili premalo tih energija – uzrokuje pojavu bolesti. Druga bitna okosnica drevnog kineskog znanja jest teza da emocije nisu samo nešto što osjećamo i doživljavamo na nematerijalnoj razini. Emocije igraju vrlo važnu ulogu kako u bolesti tako i u zdravlju.

meridijaniDrevnoj Kini je već prije 4000 godina bilo jasno da mentalna i emotivna stanja proizvode fiziološke efekte koji dovode do bolesti. TCM objašnjava da bolesti može uzrokovati šest različitih štetnih utjecaja: vjetar, hladnoća, vrućina, vlaga, suhoća i vatra. No bolest može nastupiti i zbog pet vrsta emocija: ushićenosti, ljutnje, brige, straha i pretjeranog razmišljanja. E, sad se vi pitate tko je ovdje lud? Nisu li emocije upravo ono što nas razlikuje od svega ostalog živog na Zemlji? Nisu li upravo emocije te zbog kojih osjećamo život u svoj svojoj punini?

Zašto volimo biti ljuti, tužni...?

Zapitajmo se koliko se osjećamo živi kad smo tužni, ili bi se moglo reći da se osjećamo poluživi. Pokušajte biti sat vremena ljutiti ili u depresiji. Ljudi me često pitaju zar su negativne emocije doista toliko loše, jer da oni vole provesti neko vrijeme u takvim stanjima. To je kao neko vrijeme za njih!? Osobno bih radije proveo sat vremena uživajući u šetnji, dobrom ručku, priči s prijateljem ili ljubovanju s boljom polovicom!

Nastavljamo dalje s pričom gdje kineska medicina objašnjava zašto te emocije nisu dobre za naše tijelo. TCM tumači da je pet emocija u korelaciji s pet unutarnjih organa: ushićenost/tuga – srce, ljutnja – jetra, briga – pluća, pretjerano razmišljanje – slezena, strah/potištenost – bubrezi. Dva organa koja su posebno osjetljiva na emotivne turbulencije su srce i jetra. Upravo spomenute emocije, kada ih doživimo naglo i snažno ili ako ih osjećamo dulje vrijeme, mogu uzrokovati poremećaj u normalnom toku energije i tjelesnih tekućina. Jeste li još uvijek sigurni da je to doista kvalitetno provedenih sat vremena u kojem se kiselite zbog nekoga ili nečega što vam se dogodilo?

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci