Ljetne vježbe disanja

Godišnji je odmor idealno vrijeme da u svoj život uvedete nove zdrave navike. Učiteljica joge Aditi Sanja Tatalović iz centra Konstruktivni život za vas je pripremila vježbe disanja koje će vam u život vratiti ravnotežu

Znanja o dahu - tajna mira i ljudske moći

Disanje je tjelesna funkcija od ključne važnosti za život, a vježbe disanja u mnogim se kulturama smatraju modelom samoiscjeljivanja i dovođenja organizma u prirodnu ravnotežu. Još su drevni narodi znali da je pravilno disanje iznimno važno za zdravlje i opće stanje cijeloga organizma, pa su vježbe disanja od davnina bile sastavni dio liječenja i duhovnih učenja. Upravo znanja o dahu bila su u svim religijama i duhovnim školama najdragocjenija, strogo čuvana tajna čovjekova mira i ljudske moći.

Pomoću daha moguće se i energizirati i relaksirati, jer dah utječe i na čovjekov psihički, mentalni i emocionalni sustav. Udisanjem, čovjek uz kisik u organizam unosi i suptilnu životnu energiju (pranu, ki, manu...) koja hrani njegovo energetsko biće, a njezina količina u tijelu utječe na kvalitetu misli. Visok nivo vitalne energije donosi pozitivno stanje uma i entuzijazam, a ako je taj protok energije blokiran, čovjek osjeća strah, nesigurnost i napetost te proživljava brojne unutarnje konflikte.

Najbolje stvari su prirodne, besplatne i jednostavne

Nepotpuno i/ili plitko disanje (kakvo je najuobičajenije) ne dopušta potpuno proživljavanje emocija te se one potiskuju, zadržavaju i nakupljaju (najčešće u području želuca i solarnog pleksusa) te tako stvaraju osjećaj brige, mučnine, nervoze i nelagode u tijelu. Vježbe disanja donose tijelu tu životnu energiju, pročišćavajući njegove energetske centre (čakre) i pozitivno djeluju na čovjekovo psihičko stanje.

Dah je ključni alat za samospoznaju – utječe na um, a kontrolirajući um, čovjek ima kontrolu nad kvalitetom svojeg života. Već sad možete početi svjesno i pravilno disati. Uglavnom su najbolje stvari u životu potpuno prirodne, besplatne i krajnje jednostavne.

Vježbe biste trebali izvoditi u opuštenom stanju tijela i pritom nastojati da vam kralježnica bude ravna i uspravna. Iznimno je blagotvorno izvoditi vježbe disanja u prirodi, koja nas dodatno inspirira, balansira i osigurava visoku kvalitetu zraka. Možda je najbolje s treninzima disanja započeti upravo tijekom godišnjeg odmora, kada se spontano okrećemo sebi i zdravim odlukama. 

JUTARNJA VJEŽBA DISANJA

„Ha“ dah čujni zvuk za oslobođenje i razbuđivanje

U ovoj vježbi, osim disanja, koristi se i zvuk i pokret kako bismo postigli efekt potpunog rasterećenja i izbacivanja stresa. Naglasak je na izdahu koji je popraćen energičnim i snažnim zvukom „ha“ – zvukom koji stvaramo u ošitu, a ne samo u grlu. Stanite uspravno, raširenih nogu. S udahom podignite ruke iznad glave i s izdahom se energično spustite naprijed u pretklon te uzviknite „ha“. Ruke prate izdah i najčešće prolaze kroz noge. Ostanite nekoliko sekundi u pretklonu, a zatim se mekano i nježno, kralježak po kralježak, podignite u uspravan položaj.

Vježba aktivira i razbuđuje cijelo tijelo, potiče cirkulaciju i izbacuje nakupljeni naboj i tenzije, napetost na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou. Možete je koristiti po potrebi, kada ste u stanju ljutnje, bijesa, agresije ili nezadovoljstva. Dobra je za vježbanje ujutro jer će vas razbuditi i pripremiti za izazove dana.

DNEVNA VJEŽBA DISANJA

Majstorski dah

Vježba je koja nas dovodi u stanje mira i ravnoteže. Način kojim dišu prosvijetljeni majstori naziva se majstorski dah. Posve je svejedno stojite li, sjedite, hodate ili nešto radite, samo dišite kao majstor. Dah zrcali stanje naše svijesti i našeg uma.

Vježba uravnotežuje ulaznu i izlaznu energiju, tako da udah i izdah jednako traju, uz vrlo kratko zadržavanje u stanju „nedisanja“. U tom je disanju važan ritam koji glasi – sekunda pauze, sedam sekundi udaha, sekunda pauze, sedam sekundi izdaha, sekunda pauze, nakon čega ponovno pokrećemo ciklus novim udahom od sedam sekundi.

Ta tehnika disanja potekla je iz škole majstorske joge, pravca koji praktikante vodi do osobnog ostvarenja putem iskustva ravnoteže, mira i balansa. Dah je prirodan, nježan, kao da mirišete cvijeće. Prilikom disanja prvo podižete trbuh, srednji dio pluća pa gornji dio pluća, a prilikom izdaha prvo spuštate trbuh, pa prsni koš pa tek potom gornji dio. Majstorskim dahom možete disati što češće i što više, osobito kada ste uznemireni, kad osjećate da ste „iskočili s tračnica“ ili vam nedostaju balans i unutarnji mir.

VEČERNJA VJEŽBA DISANJA

Ujjayi dah

Vježba koja uklanja sve napetosti, a u njoj variramo uobičajeni način disanja. Prilikom ujjayi disanja dišemo isključivo kroz nos, no pri takvom disanju lagano kontrahiramo grlo i proizvodimo suptilan, ali čujan zvuk, nalik šumu mora ili šapatu. Za sve koji budu vježbali ovaj dah, more će biti lijepa inspiracija. Takvo disanje iznimno produljuje i udah i izdah te pritom snažno utječe na um, koji se oslobađa tenzija, zabrinutosti, anksioznosti. Ta je vježba dobra za otpuštanje boli.

Usredotočite se na bolno mjesto i „prodišite“ to mjesto ujjayi dahom. Usredotočenost na tijelo i dah dovest će vaš sustav u ravnotežu. Vježba je također vrlo djelotvorna protiv nesanice i možete je izvoditi i neposredno prije spavanja.  

Aditi Sanja Tatalović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci