Koje vam energije nedostaje?

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi smo sazdani od različitih vrsta energija koje moraju biti u ravnoteži da bismo bili potpuno zdravi. Nedostaje li nam određene vrste energije, vježbanje može postati zamorno, neučinkovito pa čak i nemoguće. Otkrijte kako tijelu vratiti snagu

U ravnoteži

Za tradicionalnu kinesku medicinu zdravlje i ravnoteža ovise o pravilnom funkcioniranju energetskog sustava u tijelu, tj. mreže meridijana – i uravnoteženosti različitih vrsta energije koje se kreću tim sustavom. U kineskoj metafizici poznajemo pet vrsta energija koje protječu našim meridijanima, tj. energetskim sustavom – vatra, voda, zemlja, drvo i metal, a to su elementi koji odgovaraju temeljnim energijama od kojih je sazdana priroda.

Svaka od spomenutih vrsta energije napaja po jedan od sustava meridijana – vatra srčani, voda bubrežni, zemlja slezenski, drvo jetreni, a metal napaja sustav plućnog meridijana. Da bismo imali dobre rezultate vježbanja – dobro se osjećali, bili zdraviji i imali više energije – važno je razumjeti da svaki oblik aktivnosti pojačava jednu vrstu energije. Ako ojačavamo onu vrstu energije koja nam nedostaje, tada uravnotežujemo svoj energetski sustav i tijelo u cjelini bolje radi.

Previše vatre voli vatrene aktivnosti, ali to stvara neravnotežu

No, valja biti na oprezu jer ako je tijelo u neravnoteži, birat ćemo najčešće upravo onu aktivnost koja će tu neravnotežu još dodatno hraniti. Osoba koja u svom energetskom sustavu ima previše vatre upravo će birati sportsku aktivnost koja još više potiče taj element u tijelu.

Naime, kad u nama postoji značajniji disbalans, na njega ćemo se toliko naviknuti da će nam se početi činiti kako je on naša „prirodna ravnoteža“. Zato ćemo onu energiju koja bi nam pomogla i zapravo nas uravnotežila odbijati jer će nam se činiti „neprirodnom“, neugodnom i stranom. Po principu poznatoga, privlačit će nas upravo onaj element kojeg imamo i previše.

Simptomi nedostatka elementa vode, vatre, zemlje, metala ili drvo

Znakoviti simptomi

Čak i ako znate kojem elementu prema kineskoj medicini i horoskopu pripadate, to ne znači da ga imate dovoljno. Naime, i vaš dominantni element može biti u disbalansu.

Na sreću, prema određenim psihičkim i fizičkim simptomima, možete i sami odrediti kojeg elementa imate previše te, prema ovom sustavu, odrediti koja vam vrsta tjelovježbe najviše odgovara. Također, vježbanje koje ne daje rezultate (pod uvjetom da smo doista vježbali redovito), ukazuje na to da se bavimo pogrešnom fizičkom aktivnošću, tj. da ona ne odgovara našem energetskom sustavu.

Aktivnost meridijana

Uspješniji u vježbanju možemo biti jedino ako poštujemo osnovna pravila koja se odnose na hranu i odmor. Svaki od meridijana kojima teče energija aktivan je u specifično doba dana i, poznajući ove ritmove, možemo tijelu uvelike olakšati rad, a samim time i povećati svoje šanse za uspjeh u vježbanju i postizanju rezultata.
Bez obzira na to koji nam element nedostaje, aktivnost meridijana kod svih nas izmjenjuje se na isti način, jer tijelo prati ritmove prirode.

Ujutro, između pet i sedam sati, u prirodi je najdominantniji element vode. To ćemo lako razumjeti ako se sjetimo da nas upravo u to doba tijelo probudi da odemo mokriti. To je ujedno i optimalno vrijeme za buđenje i dizanje iz kreveta.

Konzumiramo li u to doba dvije čaše vode natašte, pomoći ćemo tijelu da se riješi toksina, posebice zato što je u tom istom periodu na svom maksimumu meridijan debelog crijeva i tad je dobro obaviti i veliku nuždu. Ako se počnete ustajati ranije, a dotad to niste činili, bit će potrebno neko vrijeme da se tijelo vrati prirodnom ritmu i započne čišćenje i pražnjenje odmah po buđenju. No s vremenom će se ovaj proces ustaliti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci