Karakteristike treće čakre, solarnog pleksusa

Treća čakra nalazi se u predjelu solarnog pleksusa. Njen naziv Manipura znači grad dragulja ili blistavi dragulj i predstavlja naše unutarnje sunce, potrebu za individualnošću i akcijom, asertivnost i volju

Predstavlja naša uvjerenja, volju i energiju

Treća se čakra smatra centrom dinamike, energije i postignuća koji odašilje pranu kroz čitavo ljudsko tijelo. Na fizičkom planu povezana je s probavljanjem i metabolizmom, odnosno želucem, jetrom, žuči, gušteračom, nadbubrežnim žlijezdama i dvanaestercem. U njoj se nalaze mišljenja, predrasude, uvjerenja o nama i drugima bazirana na osjećajima, posebno onima iz druge čakre: kako se osjećamo sami sa sobom. Na duhovnom planu nalaze se naša uvjerenja o tome što zaslužujemo, a što ne. U ovoj se čakri rađa i ego koji nam omogućava da se zauzmemo za sebe, za ono što želimo i način na koji to želimo. Otvara se u razdoblju od 2. do 4. godine života. Njena boja je žuta, a element vatra.

Problemi s trećom čakrom odražavaju se i na kralježnicu, koja odražava snagu ličnosti, pa dolazi do iskrivljenosti i savijanja leđa. Poremećaji mogu nastati kao posljedica slomljene volje ili njene zloporabe.

Kada nije balansirana, javljaju se poremećaji u metabolizmu, problemi s probavom, povećanje kiseline u želucu, gastritis, čir na želucu, intolerancija na hranu, kandida. Treća čakra povezana je s petom, grlenom čakrom i tegobe obično dolaze u paru: ako netko ima problema s probavom (teško podnosi hranu, a tako i osobe ili situacije), dolazi i do problema s grlom ili sa štitnjačom.

Kada je balansirana, ova čakra stvara organizirane osobe, sposobne ostvariti sve što zamisle, osobe jake volje i ličnosti, lidere. Snažna volja omogućava im da se hrabro suoče s izazovima, osoba je odlučna, ima samopouzdanja i može jasno i bez velikih dilema donositi odluke.

 

 

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci