Karakteristike šeste, čeone čakre

Šesta, čeona čakra (naziva se i ajna) nalazi se u području trećeg oka, iznad korijena nosa između obrva. Centar je otkrivanja smisla, jasnog pogleda, unutarnjeg vida kojim vidimo sve ono što pravim očima ne možemo sagledati, a smatra se i centrom altruističnih osjećaja

Vidjeti pravu prirodu stvari iza realnosti koju poznajemo

Ime ovog energetskog centra znači "prepoznati", "spoznati" ali i "kontrolirati", te je poznata i kao čakra učitelja i uma. Ajna je povezana s autonomnim živčanim sustavom, hipofizom, hipotalamusom, sljepoočnicama, čelom, očima, ušima, nosom. Njena boja je indigoplava, element svjetlost i otvara se u dobi od osam i pol do 14 godina.

Prema tradiciji joge i hinduizma, njena primarna funkcija jest sposobnost da vidimo pravu prirodu stvari koja se nalazi iza forme realnosti koju poznajemo. Ljudi s razvijenom šestom čakrom su vizionari, mijenjaju stvari snagom uvjerenja i imaju sposobnost sve vidjeti na nov način. U kundalini jogi, ajna čakru stimuliraju trataka (meditacija na pamen svijeće), pranajame ili vježbe disanja...

Kada je čeona čakra balansirana, osoba ima izraženu intuiciju, jasne vizije, jak entuzijazam, nadu i optimizam. Često ima i fotografsko pamćenje, lako dobiva odgovore kroz snove, meditaciju i poruke sinkroniciteta. Razvijena joj je mašta i lako ostvaruje svoje vizije.

Kada nije balansirana, javljaju se nesanica, noćne more, problemi s vidom, slabo pamćenje, glavobolje, migrena, problemi sa sinusima, osjećaj besciljnosti i besmisla, nesposobnost koncentracije. Osoba nema razvijenu intuiciju i naglašeno je logičko razmišljanje. Ona se rijetko sjeća svojih snova, rijetko može vizualizirati budućnost, a smetnje se mogu manifestirati i kao ozbiljnije bolesti, shizofrenija i depresija.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci