Karakteristike prve, korijenske čakre

Prva od sedam čakri ili energetskih centara u tijelu je muladhara i predstavlja vezu s korijenima, precima, majkom Zemljom. Smještena je u repu kralježnice. Formira se i otvara u razdoblju od začeća, za vrijeme razvoja u utrobi i do šest mjeseci nakon rođenja. U njoj je zapisano kako se majka osjećala dok je bila trudna, čak i dalje, tu su zapisi naših predaka

Važna za našu materijalnu situaciju i fizičku snagu

Prva čakra ili muladhara predstavlja materijalnu osnovu živog svijeta. Preko prve čakre povezani smo sa Zemljom, domovinom, korijenima, pa često do njenog disbalansa dolazi kada se preselimo, promijenimo grad ili državu. Povezuje se sa sigurnošću, financijama, materijalnom egzistencijom, a predstavlja i odnos prema novcu i poslu. Odlikuju je vrline kao što su strpljenje, očuvanje, ustrajnost i pouzdanost. Njena funkcija je održavanje fizičke snage, zdravlja i izdržljivosti, preživljavanje u materijalnom svijetu.

Na višem ezoteričnom nivou, muladhara se smatra domom kundalini energije koja je individualizacija ženske božanske moći i kreativne manifestacije. Prvobitna svrha hatha joge, koja je formalno sistematizirana u 9. stoljeću, bila je da probudi ovu uspavanu energiju i da je "povuče" iz muldahara čakre ka centralnom energetskom kanalu sve do zadnje, sedme čakre. Ovo se postiže asanama, pranajamom, pomoću bandha i mudri te progresivnim tehnikama hatha joge.

Kada ovaj centar nije balansiran, dolazi do nedostatka snage, tjelesne nestabilnosti, osjećaja izoliranosti u svijetu u kojem se nalazimo, osjećaja nepripadnosti. Javljaju se problemi s nogama, kronična hladnoća, pucanje kapilara i krvnih žila, nagle promjene apetita, stalni strah za preživljavanjem i opstankom.

Dobro balansirana prva čakra u harmoničnom je odnosu sa sedmom, krunskom čakrom. Osoba se osjeća sigurno u svijetu i obiluje fizičkom energijom.

 

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci