Karakteristike pete, grlene čakre

Peta, grlena čakra nalazi se u korijenu vrata i njeno ime znači ''pročišćenje'' ili ''čistiti'', ali se naziva i ''onaj koji govori istinu''. Simbolizira svjesnost i kreativnost, a njena potreba je među svim glasovima pronaći svoj unutarnji glas

Smještena u području grkljana, ona je centar glasa i riječi i njen su osnovni problem laži. Važna je za pravilno izražavanje i iznošenje unutarnjeg svijeta, a povezana je s učenjem i koncentracijom. Na psihičkoj razini upravlja izrazom, inspiracijom, vještinama govora. Na fizičkom planu javljaju se problemi s vratom i grlom kao i upale uha, problemi sa štitnjačom, bolest zuba i zubnog mesa.

Simbolizira je svijetla tirkizna boja, a element je zvuk. Peta čakra se otvara u razdoblju od 6,5 do 8,5 godine života. U kundalini jogi, peta čakra se može otvoriti i uravnotežiti asanama (položaji na ramenima), vježbama disanja, jalandhara bandhom, kechari mudrom (istezanje jezika).

Kada nije balansirana, odnosno kada je previše aktivna, može uzrokovati manipuliranje i igre moći, a kada je nedovoljno aktivna, vodi kompleksima i strahu od sukoba, sramežljivosti da svoje ideje iznesemo javno. Dolazi do upala grla, pojava žlijezda na vratu, upala glasnica, a osoba može imati osjećaj da ne može gutati. Mogu se javiti poremećaji funkcije viličnog zgloba i poremećaji rada štitnjače, kao i napetosti u vratu.

Kada je balansirana, imamo hrabrosti i odlučnosti ideju provesti u djelo. Imamo dobre govorničke sposobnosti, ugodan glas, slušateljima prenosimo uzbuđenje i budimo radoznalost. Osoba kojoj je peta čakra u ravnoteži dobar je slušač - ne prekida druge, sluša ih i pruža osjećaj da ih razumije. Ove osobe mogu podnijeti neprihvaćanje okoline i ostati pri svojoj ideji.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci