Karakteristike druge, sakralne čakre

Sakralna čakra prikazuje se kao lopoč sa šest latica jarkocrvene ili narančaste boje s polumjesecom. Povezana je s elementom vode i energetski se povezuje s nesvjesnim i emocionalnim aspektom, posebno sa seksualnom energijom i željom

Kreativna i seksualna energija

Druga čakra upravlja reproduktivnim organima i urinarnim traktom. Ova se čakra polako otvara u razdoblju od 6 mjeseci do dvije i pol godine života, a intenzivno se budi u razdoblju od 14. do 22. godine.

Iz aspekta joge, druga se čakra povezuje s iskorjenjivanjem nečistoća požude, gnjeva, pohlepe, obmane, ponosa, sumnje, ali i s postizanjem psihičke i intuitivne moći. Osnovna potreba koja se zadovoljava putem ovog centra je potreba za zadovoljstvom, a osnovna teškoća je osjećaj krivnje i samokritičnost.

Na tjelesnom planu povezana je s lumbalnim dijelom kralježnice, spolnim žlijezdama, reproduktivnim organima, mjehurom i bubrezima. Njena je uloga širenje kreativne energije po cijelom tijelu, zbog toga treba biti otvorena i protočna.

Kada nije balansirana, javlja se krutost u pokretima, dolazi do problema sa spolnim žlijezdama, slaba je reproduktivnost i izostaje seksualna želja, javlja se bol u donjem dijelu leđa, dolazi do poremećaja u radu spolnih organa i urinarnog trakta. Česti su hormonski disbalansi, problem PMS-a i teškoće u menopauzi kod žena, a kod muškaraca bolesti prostate i impotencija.

Kada je balansirana osoba ima snažan osjećaj vlastite vrijednosti, uživa u svijetu oko sebe, prepušta se zadovoljstvu i privlači ljepotu i prosperitet. Tijelo je gipko, pokreti gracilni, osoba lako komunicira s drugima, lako ih prihvaća bez osude i kritike, a naglašeni su joj mašta i kreativnost.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci