Karakteristike četvrte, srčane čakre

Četvrta čakra Anahata nalazi se u sredini prsnog koša u visini srca i u prijevodu znači "neporažen, neoštećen, nepobjediv". Predstavlja životni centar ljubavi

Ujedinjuje mušku i žensku energiju

Srčana čakra spaja donje tri čakre kroz koje smo povezani sa zemljom i gornje tri čakre kroz koje smo povezani s kozmičkom energijom i nefizičkim. Srčana čakra ujedinjuje mušku i žensku energiju koje su potrebne za kreiranje.

Kada nije blokirana, ona transformira energije zemlje i kozmosa i širi ih na ostale čakre, liječeći ih, a samim tim se događa proces iscjeljenja čitavog tijela. U čakrama ispod srčane čovjek je vezan zakonima karme, dok u srčanoj čakri odlučuje "slijedeći srce", a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti.

Otvorite srčanu čakru - izvor ljubavi i emocija

čakreAnahata se otvara u uzrastu od 4,5 do 6,5 godina života. Na fizičkom planu vezana je za srce i cirkulaciju, pleksus, pluća i čitavu zonu grudi. U endokrinom sustavu, Anahata je povezana s prsnom žlijezdom – timus – koja proizvodi bijela krvna zrnca limfocite, a oni su dio imunološkog sustava.

Na emocionalnom planu vlada emocijama ljubavi, nade i želje. Pruža toplinu osjećaja, daje osjećaj pripadnosti grupi, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, toleranciju, zdravo rasuđivanje, otvorenost prema drugima. Boja je zelena, a element je zrak.

Vježbe joge za otvaranje srčane čakre

Kada nije balansirana na fizičkom planu se javljaju srčane tegobe, bolovi u grudima, problemi s tlakom, bolesti pluća, problemi s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u torakalnom području, bolovi u ramenima, a emocionalno je osoba hladna, zatvorena, ogorčena, usamljena, često se neprijateljski ponaša prema drugima, okrenuta je sebi i svojim interesima. Gubi se veza s okolinom i javlja se zaokupljenost sobom.

Kada je balansirana ova čakra daje smirenost i dobro postupanje prema drugima, ustrajnost i svijest o ispravnosti pravaca koje sebi zadajemo. Pravilan rad srčane čakre čovjeku pruža otvorenu komunikaciju s drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvaćanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja. 

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci