Kako postati kreator vlastitog života: Vježbe za otvaranje sedme čakre

Ponavljanjem vježbi za 7. čakru kroz 28 dana možete ojačati sposobnost upravljanja životom i tako postati vlastiti autor(itet) – onaj koji svjesno stvara svoju sudbinu. Svaki čovjek ima neku vrstu svog pritiska ili tereta, a najbrži način da se oslobodimo tog „kamenja“ je odbacivanje ideje o grešci i vježbanje svjesne odluke da je život iskustvo koje sami stvaramo

Sedmi energetski centar – Saturn – smješten je na samom vrhu glave, a ova čakra predstavlja „krunu“ koja, ako je čovjek dosegne, omogućava izlazak iz karmičkog kruga ponavljanja naslijeđenih obrazaca. U simbolici natalne karte ova čakra predstavljena je planetom Saturn i znakom Jarca. Preko 7. čakre mi se oslobađamo svakodnevnog umora koji nastaje ponavljanjem istih obrazaca. To se događa tako što ulaskom u sebe postajemo svjesni prisutnosti tihog promatrača u nama i s njime se svjesno povezujemo.

Karakteristike sedme, tjemene čakre

Oshovo tumačenje čakri

Da bismo se otvorili za ovo povezivanje, potrebno je ukloniti prepreke u umu – što znači da je potrebno donijeti svjesnu odluku da odustajemo od kontrole drugih i potrebe da budemo u pravu. Što je manja duhovna povezanost osobe sa svojom kozmičkom prirodom, to osoba teži striktnijim pravilima i ograničenjima, a sve u cilju kontrole i provođenja „ispravnosti“. Ali, dopustimo li sebi povezivanje s tihim promatračem u nama, prestat ćemo biti reaktivni i krenut ćemo putem duhovne odgovornosti i sazrijevanja.

Što, zapravo, znači prihvaćanje odgovornosti u svakodnevnoj praksi? Odgovornost znači imati pravi odgovor na danu situaciju. Najbrži način da to osvijestimo i pratimo svoj napredak jest prihvaćanje sto posto prava i odgovornosti za svoj život, koje dolazi kroz davanje drugim ljudima sto posto prava i odgovornosti za njihov život. Kao i uvijek, najbrži način da dobijemo ono što želimo je da to damo drugima!

Evo kako to izgleda u praksi: idemo svaki dan pustiti poneki „kamen“ tako što ćemo dati drugima pravo na njihov život, otpuštajući očekivanja i potrebe da oni ne smiju, moraju ili trebaju biti drugačiji od onoga što jesu.

Dakle, želimo svaki dan svjesno vježbati sposobnost da prihvatimo odgovornost, da smo sve što nam dolazi sami stvorili (na neki od načina – manje ili više svjesnih).

Tako jačamo i uravnotežujemo os Rak–Jarac – os sudbine – kroz sposobnost da prihvaćanjem sebe i prihvaćanjem odgovornosti mijenjamo utjecaj prošlosti na nas. To nam daje bazu i temelj za akciju kroz os znakova Lav-Vodenjak  – odnosno sposobnost za korištenje slobodne volje i kreiranje otvorenog i slobodnog izbora.

Vježba za sljedećih 28 dana za 7. čakru (Saturn)

Početi obraćati pažnju gdje počinje stvaranje našeg obrasca reagiranja i primijetiti da se otpor uvijek stvara zbog očekivanja od sebe ili od drugih ljudi i situacija, a kada ta očekivanja nisu ispunjena, reagiramo. Ova vježba u početku ne djeluje tako zabavno, jer iako je u nekim situacijama prilično lako s malo budnosti i prihvaćanja uočiti na koje načine smo kreirali neku situaciju, u nekim drugim se osjećamo povrijeđeno, iznevjereno ili ljuto, pa stoga imamo otpor prema prihvaćanju odgovornosti da smo mi to kreirali. Tada, umjesto odgovornosti, na scenu nastupa krivnja kao emocija koja nas sprečava da postanemo autori svog života, i bavimo se prebacivanjem krivnje na sebe ili na druge zbog nečega, čime samo održavamo danu situaciju u stanju ponavljanja.

Zato želimo svjesno odlučiti da u sljedećih 28 dana odustanemo od prebacivanja odgovornosti na bilo koga drugog za naš život, kao i od žaljenja i od najrazličitijih izgovora. Ono što ćemo dobiti jest sposobnost da postanemo autori svog života – da se oslobodimo starog kamenja spoticanja i da lakše stvari kreiramo na željeni način. Nekad je „kamen“ potrebno pustiti na svjesnoj razini, a katkad na podsvjesnoj, ili čak na duboko nesvjesnoj razini.

Lea Imširagić, energetski psiholog

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci