Kako mi je kirtan promijenio život

Filip Čargonja, fotograf, snimatelj i voditelj projekta „Yoga is Music“ uz kirtan pjevanje suočio se s egom i pronašao sigurnost

Ali ovdje su svi veseli i smiju se

Tražeći dublji smisao života, susretao sam se s brojnim duhovnim praksama da bih jednog dana dospio u Hare Krišna Hram u Zagrebu, gdje je grupa ljudi sjedila u krugu i pjevala kirtan. Bio sam preplavljen tim novim iskustvom. Moj unutarnji dijalog, koji se tada odvijao, zvučao je otprilike ovako: „Pa, što ti radiš tu? Vidi, ovaj je zatvorio oči! Ovaj diže ruke u zrak! Ma, nije to za tebe! Ali, čekaj, zašto ne!? Pa, ovdje ima nešto zanimljivo! Ovdje su svi veseli i smiju se!“

Polako sam počeo razbijati svoje predrasude i sva sreća što sam u tome uspio. Brzo sam shvatio da je kirtan tako prirodan zato što iskorištava urođeni ljudski impuls za pjevanjem i slavljem kako bi pjevao nekome tko to zavređuje – Bogu, u mom slučaju Krišni. U kirtanu izvođač, odnosno pjevač, vodi pjevanje pjevajući mantru ili dio pjesme, a potom publika ponavlja za njim. Pritom se stvara nevjerojatna energija, sudionici se opuste i ponavljaju – uranjajući u zvuk mantre, ulazeći dublje u sebe, u jedan osjećaj povezanosti sa samim sobom, s ljudima cijelog svijeta i s božanskom prisutnošću.

Najstarija glazbeno-meditativna forma

U konačnici, kirtan je, kao najstarija glazbeno-meditativna forma, u svojim inačicama prisutan u svim duhovnim tradicijama, religijama i filozofijama, samo što se u indijskom hinduizmu, tj. vaišnavizmu, naziva kirtan i dio je prakse bhakti joge.

Univerzalnost kirtana uvidio sam i prije nekoliko godina, kada sam imao priliku organizirati „Yoga is Music“ kirtan koncertnu turneju po Balkanu. Njezina moć da spaja najrazličitije ljude u korijenu njihovih duhovnih tradicija – slavljenju Boga – uklonila je sve moje početne predrasude. Kako se tijekom godina širio projekt „Yoga is Music“, širilo se i moje srce.

Kako me kirtan mijenja

Svakodnevno osjećam kako me kirtan mijenja. Pomaže mi u suočavanju s vlastitim egom i sebičnošću te mi iznova daje naznake što znači biti povezan s Bogom – osjećati se kao malo dijete koje nije izgubljeno na ulici i ne treba u strahu tražiti roditelje, već čvrsto drži majku za ruku, sretno je i cijeli mu je život jasniji, jer je majka tu i dijete zna da će se ona pobrinuti za njega i da će njegove potrebe i zahtjevi uglavnom biti ispunjeni.

Takvi trenuci, koje najlakše doživim pomoću kirtana, pružaju mi sigurnost i opuštenost u životu. Čine me spremnijim davati se drugima te ispunjavati uloge koje imam u svom životu. Jednostavno rečeno, sretniji sam, a ta je sreća postojanija, bez obzira na to na koju sam nogu ustao.

Više informacija o održavanju radionica kirtan glazbe potražite na Facebooku, ključne riječi za tražilicu su Yoga Is Music Kirtan

Filip Čargonja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci