Kako izbalansirati grlenu čakru

Poboljšajte svoje samoizražavanje i sposobnost da govorite u skladu sa svojom nutarnjom najvećom i najčišćom – Istinom. Upravo to, kao i prihvaćanje vaše posebnosti i izražavanje autentičnosti su darovi koje vam donosi balansiranje i aktiviranje pete čakre

Tvoja najvažnija moć je izgovorena riječ

U tradiciji Kundalini joge, svatko od nas je svoj sam učitelj. Grlena čakra je dom nutarnjeg učitelja i komunikacijsko središte. U njoj nalazite zdravu, autentičnu samoekspresiju. Vaša najvažnija moć je izgovorena riječ.

Ružne riječi, kao i pozitivne molitve imaju jednako vječan učinak na vas i vašu okolinu. Trebate razvijati milosrdnost, a ne negativnost pri komunikaciji kako sa sobom, tako i s drugima. Kada ste snažno povezni s petom čakrom, stječete percepciju za suptilno, razvijate svoj senzibilitet da budete u stanju čuti i govoriti istinu.

Jednom kad se vaša grlena čakra potpuno otvori, nalazite se u situaciji da počinjete dopuštati stvarima oko vas da se dogode same od sebe. Prestajete izbjegavati neugodne aspekte života jer ih vidite kao mali dijelić veće slike.

Test: Je li blokirana vaša grlena čakra?

Simbol kreativnosti i svjesnosti

Ova čakra simbolizira čistu svjesnost i kretivnost, te upravlja izrazom, inspiracijom, govorom, sluhom za glazbu, time kako se osjećate i što mislite. Odgovorna je za ravnotežu intelekta i osjećaja i povezuje čakre glave sa srcem. Vezana je još uz učenje i koncentraciju, središte je zvuka i riječi.

peta čakraNjen element je eter – najsuptiliniji od elemenata koji na fizičkom nivou odgovara  Svemiru.

Nadalje, na fizičkom nivou, ova čakra je povezana sa: dušnikom, grlom, štitnjačom, vratom, vratnom kralježnicom, ramenima, leđnom moždinom i osjetilom sluha. Od čovjeka čini istovremeno i dobrog govorika, ali i slušatelja.

Disbalansirana Visuddha se očituje: kroz letargiju, osjećate se nemladoliko, problemi u metabolizmu i prisustvu povećanog kalcija u tijelu. Također, možete imati problem s izražavanjem, sramežljivošću, teško vam je pričati pred puno ljudi, zamuckujete… No ovakvoj Visuddhi ipak najveći problem pridaje neiskrenost, laž. Ona je veliki izazov ove čakre.

Visuddha prestavlja “čisto mjesto” u tebi. U njoj doslovno pročišćavate svoj jezik, znanje i komunikaciju.

Ona voli kad pjevate, mantrate, voli zvuk. S tim vibrirajućim alatima ohrabrujete sami sebe za zdravo samoizražavanje i inspirativnu komunikaciju.

Kad ste bliski s grlenom čakrom, hrabro sadite sjeme kreativne samoekspresije i lako predviđate plodove svog sjemena. Vaš život postaje remek-djelo koje sami stvarate.

Kako aktivirati i izbalansirati petu čakru

Afirmacija: Ja govorim

Zvučna vibracija: HAM

Boja: svijetlo plava

Osjetilo: sluh

Planet: Merkur

Oblik: krug

Životinje: slon, bik, lav

Kristali: lapis, jantar, akvamarin, tirkiz

Hrana: šljive, borovnice, crno grožđe

Element: Eter

Aktivnosti za balansiranje pete čakre:

  • Tjelesna aktivnost, pažnja na sebe i svjesnost o tijelu (Kundalini joga)
  • Ples, rad s glasom, pjevanje, mantranje, kreativno ispoljavanje
  • Vježbanje jalandhara bandhe (aktiviranje energetskog lokota na području grla), ujjayi dah (grleno disanje)
  • Joga asane kao što su: Simhasana (lav), Marjariasana (mačka), Sarvangasana (svijeća), Halasana (plug), Matsyasana (riba)

Eterična ulja: bergamot, eukaliptus, kamilica, sandal,tamjan, limunska trava.

Primjerice, razrijedite 1-2 kapi visoko kvalitetnog eteričnog ulja limunske trave u malo kokosovog ili bademovog ulja i lagano utrljajte s vanjske strane grla. Umasirajte i nekoliko kapi u ramena i iza vrata kako biste održali snažne energetske granice. Pomoći će vam zaštiti vas i spriječi da preuzmete negativne energije iz okoline. Kada vibriramo visoko prema vlastitoj istini, manje smo podložni osjećaju iscrpljenosti, tjeskobe ili zbunjenosti energetskim poljima onih oko nas. Primjena limunske trave ovdje je poput stvaranja zaštitinog polja oko vas.

Pročitajte i:

Kako izbalansirati prvu čakru

Kako izbalansirati drugu čakru

Kako izbalansirati treću čakru

Više o autorici Jagdeesh Kaur, certificiranoj učiteljici kundalini joge i Shakti plesa doznajte na Soul Temple.

Jagdeesh Kaur

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci