Artritis, menstrualne tegobe, alergije, povišen krvi tlak... Nešto ne valja. Vaše čakre ne funkcioniraju ispravno!

Sedam je primarnih čakri koje su poredane duž naše kralježnice i koje upravljaju našom energijom i životnom snagom. Kad ne rade ispravno, to može dovesti do problema sa zdravljem...

Muladhara čakra ili baza

Nalazi se u dnu naše kralježnice i ova čakra odgovara kokcigealnom pleksusu. Ima kontrolu nad nadbubrežnim žlijezdama, mišićnim i koštanim sustavom, kralježnicom, proizvodnjom krvi, našom tjelesnom temperaturom, vitalnošću te zdravljem i rastom bubrega kod djece. Također utječe na emocije, uključujući samoodrživost, strah, nesigurnost i instinkte preživljavanja. Ako ova čakra ne funkcionira ispravno, može uzrokovati zdravstvene probleme poput artritisa, problema s kralježnicom, poremećaja krvi te karcinome poput raka kostiju i leukemije.

Swadhisthana čakra - druga čakra

Ova se čakra nalazi u blizini pubične kosti, malo ispod pupka. Poravnava se s aortnim pleksusom i kontrolira spolne žlijezde, jajnike, testise, prostatu, sjemeni mjehur, bubrege, nadbubrežne žlijezde i krvni tlak, debelo crijevo, rektum, anus, mokraćni mjehur i maternicu. Kada čakra ne radi ispravno, može uzrokovati zdravstvene probleme poput problema povezanih sa spolom, povišenog krvnog tlaka, problema s donjim dijelom leđa, bubrega, bolesti mokraćnog mjehura, zatvora, problema s prostatom, maternicom i menstrualnim nepravilnostima.

Manipura čakra - solarni pleksus

Potražite je malo iznad pupka, ali ispod rebara. Ova čakra odgovorna je za gušteraču, želudac, crijeva, slezenu, žučni mjehur, dijafragmu, jetru. Utječe na emocije poput ega, žudnje za slavom, visoke ambicije, agresivnost, negativne emocije poput bijesa, ljubomore, zavisti, mržnje, pohlepe, nasilja i okrutnosti. Kada ne radi dobro, može uzrokovati probavne poremećaje, čireve, zatvor, dijabetes, hepatitis, proljev, kolitis, kožne probleme i alergije, srčane probleme, povišeni krvni tlak i astmu.

Anahata čakra - srčana čakra

Nalazi se u središtu prsnog koša, a odgovara kardijalnom pleksusu. Kontrolira timus, odnosno prsnu žlijezdu, srce, pluća i krvožilni sustav. Kao i emocije poput ljubavi i suosjećanja. Kad ne funkcionira dobro, može uzrokovati bolesti srca i respiratorne poremećaje poput bronhitisa, astme i tuberkuloze.

Vishuddhi čakra - grlena čakra

Nalazi se u udubljenju grla i poravnava se s karotidnim pleksusom koji ide paralelno s karotidnom arterijom u glavi. Kontrolira štitnjaču, grlo, grkljan, dušnik, doštitnu žliježdu, limfni sustav, ruke, usta, jezik i vrat. Kao i emocije poput komunikacije, govora, samoizražavanja, kreativnosti i osjećaja za estetiku. Kada radi nepravilno, uzrokuje zdravstvene probleme s grlom, poput grlobolje, problema s govorom i glasom, tonzilitisa i cervikalne boli.

Ajna čakra - treće oko

Smještena između obrva, poravnata je s nazocilijarnim pleksusom, ogrankom oftalmičkog živca i ogrankom trigeminalnog živca. Pomaže hipofizi i hipotalamusu, autonomnom živčanom sustavu, radu moždanog debla, lijevom oku, ušima i nosu. Također, utječe na emocije poput intuicije i intelekta. Ova čakra je ujedno i glavna čakra i kontrolira rad svih ostalih čakri. Kad ne funkcionira, može uzrokovati bolesti povezane s endokrinim žlijezdama, autonomnim živčanim sustavom, moždanim deblom, vidom, sluhom, mirisom i sinusitisom.

Sahasrara čakra - krunska čakra

Odgovara epifizi i kontrolira rad ove žlijezde, velikog mozga i desnog oka. Nalazi se na vrhu glave. Također, brine se o emocijama poput kozmičke svijesti i samoostvarenja. Ako ne radi pravilno, može uzrokovati bolesti epifize i moždane kore.

Zemaljska zvijezda i zvijezda duše

To zapravo nisu čakre, ali kad se uravnoteže mogu utjecati na vašu povezanost i dobrobit. Zvijezda duše nalazi se iznad vaše glave u prostoru oko 30 cm. Ako je ovo uravnoteženo, osjetit ćete veću povezanost sa svemirom i jedinstvom našeg stvaranja. Zemaljska zvijezda je sastavni dio koji vas održava uravnoteženima u uzemljenju. Ispod vaših je stopala te je sidro i osnova za vaš eter, astralna i fizička tijela. Ravnoteža ova dva elementa će vas održati u većoj harmoniji.

Pročitajte i:

Test: Koliko su vam čakre otvorene?

Oshovo tumačenje čakri: Ne možemo dohvatiti zvijezde tako da zanemarimo koračanje Zemljom

Glazba za aktivaciju i stimulaciju čakri

Izvor: wellbeing.com.au

 

 

Tena Ožegić

Ostali članci