Jantre - vrata u drugu razinu svjesnosti

Jantra potiče iz drevne tradicije joge, a simbolički je prikaz univerzalnih energija. Upravo zato u sebi nosi duhovno značenje i izvanredan je alat svih duhovnih tragača u kontemplaciji, koncentraciji ili meditaciji. Jantra svojom ljepotom i simetrijom, svojim specifičnim značenjem predstavlja vrata koja nas mogu odvesti u drugu razinu svjesnosti

Otvara tajanstveni prolaz

Kad pogledam jantru, prvo me začaraju njene boje i besprijekorna simetrija. Oblik joj određuje pravokutnik unutar kojeg je upisan krug i mnoge čudesne stvari. Moje oko arhitekta smjesta otkriva trokute koji svojim međusobnim prožimanjem stvaraju čudesnu igru višekrakih zvijezda, a one se razvijaju u bogatstvo novih oblika. Tu su zatim krugovi koji se pretvaraju u cvjetove, trokuti se pretvaraju u latice, a vanjski rubovi jantre na svojim bridovima otvaraju vrata prema vanjskom svijetu.

Maštoviti dio mene u jantri zamišlja zečju rupu kroz koju je Alica propala u Zemlju čudesa. Kad je koristim u meditaciji, jantra je za mene ono isto što je i zečja rupa za Alicu. Jantra otvara tajanstveni prostor, poziva me da uđem unutra, da joj dopustim da me povede u neku drugu stvarnost. To i jest svrha jantre, da duhovnim tragačima pomogne zakoračiti u drugu razinu svjesnosti kako bi tamo pronašli odgovore koji im izmiču u svakodnevici.

U potrazi za smislom

Ljudi su oduvijek željeli razumjeti život i svijet oko sebe, njegov nastanak i značenje te svoje mjesto u velikoj slici života. Filozofije i religije davale su svoja tumačenja i stvarale svoje rituale. Različitim ritualima i učenjima štovale su univerzalne sile, nastojale ih shvatiti, kontrolirati ili umilostiviti te potvrditi mjesto pojedinca u svijetu i dati mu poseban značaj.

Svoje su razumijevanje postojanja opisivali riječima, stvarajući mitove i priče. Izražavali su ga molitvama i pjevanjem, opisivali su ga crtežima. U drevnoj tradiciji filozofije joge jantre su crteži koji opisuju univerzalne zakone i različite vrste univerzalnih energija. Tvorci tradicionalnih jantri su rišiji, mudraci koji su izrazili svoje razumijevanje i poštovanje jezikom svete geometrije, stvarajući tako bezvremenu ljepotu. U budističkoj tradiciji takvi se crteži zovu mandale.

jantraJantra doslovno znači podrška ili sredstvo. Korijen riječi je yam, što znači držati, podržati, a tra znači prekoračiti preko, transcendirati ili osloboditi. Jantra se koristi u kontemplaciji, koncentraciji ili meditaciji, kao podrška procesu u kojem se naša svjesnost oslobađa da bi nesmetano zakoračila u duhovnu dimenziju. Do važnih duhovnih spoznaja rišiji su došli primanjem znanja iz viših izvora, u dubokom stanju meditacije.

Proporcije zlatnoga reza

Jantre nam prenose duhovne istine bogatim jezikom boja i geometrijskih oblika. Njihova ljepota i simetrija nije nastala slučajno. U jantrama ćemo pronaći proporcije zlatnoga reza. Već sam zlatni rez prisutan u svemu oko nas što je stvorila priroda, za mnoge je dokaz da postoji neki uređeni plan evolucije, kako postoji sila koja je stvorila univerzalne zakone. Sve su duhovne i religijske tradicije tu silu prozvale božanskom, pa je u svaku jantru utkana i posebna energija božanskog.

Proporcija zlatnoga reza matematički je izražena bojem φ (fi), koji precizno iznosi 1,618... i nastavlja se svojim decimalama u beskonačnost. Zlatnim rezom izražen je jedan od temeljnih zakona postojanja – zakon neprestanog rasta i razvoja. Sve što postoji u prirodi, od cvijeta, školjke, ljudskog bića ili galaksije, progresivno se razvija noseći u sebi proporciju zlatnoga reza.

On opisuje kako su dijelovi neke cjeline povezani jedan s drugim na isti način kako se cjelina odnosi prema dijelovima. Taj međusobno prožimajući odnos pojedinačnog i cjeline prisutan je u svakom kutku prirode i ljudskog tijela. U tom progresivnom razvoju nastaje obrazac spirale. Jantre i same govore jezikom svete geometrije, to je i razlog zašto nas pravilno nacrtana jantra može uvući u svoj unutrašnji prostor i pomoći nam u duhovnom razvoju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci