Čakre - vrtlozi energije

Životna energija putuje nizom suptilnih nevidljivih kanala koji se isprepleću u sedam sjecišta ili čakri. Otkijte ih i prepoznajte kako djeluju na vaše tijelo, osjećaje i misli

Cilj upoznavanja i pokretanja čakri u tijelu jest poticanje kruženja životne energije u tijelu kako bismo potaknuli osobni razvoj, ali i fizičko zdravlje.

Prva čakra

Prva, takozvana korijenska čakra (na sanskrtu muladhara) nalazi se na samom dnu kralježnice, trtici i ona je temelj cijelog energetskog sustava čakri. U tom se središtu preuzima energija iz prirode. Prema učenju joge, upravo se u toj čakri nalazi energija kundalini, koja se može stimulirati, podizati u više čakre i tako poticati duhovni razvoj. Korijenska čakra povezuje se s osjećajem sigurnosti, stabilnosti i preživljavanja i utječe na osjećaje povjerenja i opuštenosti.

Ako je protok energije u toj čakri poremećen, to će se manifestirati kao egoizam i agresivnost, s jedne strane, a s druge kao strah za egzistenciju. Smatra se da ova čakra energijom opskrbljuje debelo crijevo, noge i stopala. Posebnim vježbama joge koje utječu na ovu čakru mogu se ublažiti bolesti kralježnice i kostiju. Kad je ovo središte ojačano, pomaže iscjeljenju u svim područjima.

čakreDruga čakra

Druga ili sakralna (svadhistana) čakra nalazi se u području zdjelice. Na sanskrtu njezin naziv znači slatkoća, što asocira na tjelesne i putene radosti. Stoga je ovo energetsko središte prije svega povezano sa spolnim organima. Zato se ova čakra povezuje sa spolnošću, kreativnošću i općenito stvaralačkom životnom energijom. Kad se taj energetski vrtlog adekvatno okreće, osjećamo volju za životom, stvaralačku snagu i želju za razvojem. Tada imamo i zdrav odnos prema spolnosti, ne potiskujemo emocije i potrebe te prihvaćamo vlastito tijelo.

Ne funkcionira li ova čakra, djelujemo nagonski, puni smo neispunjenih čežnji, skloni smo ovisnosti, ljubomori i strahovima. Na ovom tragu bio je i zapadnjak Freud, koji je spoznao koliko je spolnost važna za razvoj pojedinca. Ova čakra na fizičkoj razini utječe na testise i jajnike te na tjelesne tekućine poput krvi, limfe i urina. Kad je ovo središte u ravnoteži, imamo zdrav mokraćni sustav, spolne i reproduktivne funkcije.

Treća čakra

Treća čakra naziva se i solarnim pleksusom. Na sanskrtu se naziva manipura, što znači sjajan dragulj. Smatra se da je upravo to mjesto izvor 72 000 energetskih putova koji se šire cijelim tijelom. To se energetsko središte povezuje s aspektom volje, moći, kontrole i identiteta. Ljudi kod kojih je ova čakra snažna izdržljivi su i puni energije, a spoznavanjem osobne moći i snage oni stječu i senzibilnost prema drugima. Previše energije u ovoj čakri može se manifestirati kao ljubomora, opsjednutost moći, zavist, agresija i destrukcija.

S druge strane, ako je u ovom dijelu slab protok energije, to može dovesti do nesigurnosti, samosažaljenja i pretjerane sentimentalnosti. Uravnoteženje ove čakre stvara temelj uspjeha u životu, bez obzira na to što smatrali uspjehom. Na fizičkoj razini, ovo središte djeluje na probavne procese, želudac, jetru i slezenu. Čir na želucu, gastritis, žgaravica i slični problemi upozoravaju na blokade u ovom području.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci