Vratite izgubljenu energiju pritiskom na 3 točke za vitalnost, snagu i relaksaciju

Naše je tijelo nevjerojatan izvor zdravlja, poleta i stabilnosti, no način kako vodimo svoj život često narušava ravnotežu vitalnosti i emocija. Akupunkturologinja Suzana Jelovečki predstavlja tri akupresurne točke koje možemo sami tretirati i pomoći svom tijelu i srcu da se opuste, osnaže i vrate izgubljenu energiju

Evolucija umjesto rezolucije

Nije bilo teško ispratiti 2020. godinu. Prošla je olujnom brzinom, noseći sa sobom promjene na globalnoj, ali i na vrlo individualnoj razini. Pandemija je u svim poljima ljudskoga djelovanja, u doslovnom i prenesenom smislu, probudila iskonski poriv za preživljavanjem. Slijedimo epidemiološke mjere da bismo zaštitili sebe i druge, mijenjaju se ustaljene navike da bi se poboljšalo zdravlje, poslovanje se konsolidira ili gasi, vladajući donose nova pravila i zakone, znanstvenici i medicinari užurbano traže tehnološka i biološka rješenja da bi zaustavili i spriječili širenje zaraze te razvili nove industrije.

Kada je motivacijski faktor djelovanja opstanak, jačaju emocije poput straha, tjeskobe, tuge, frustracije i sasvim je normalno i vrlo stvarno da ih svako ljudsko biće doživi i proživi kao odgovor na sve što se događa. Nove vrijednosti, otkrića, odredbe, zabrane, tehnološki poduhvati, smrt, suosjećanje, revolt, bespomoćnost, razočaranje izazvali su popriličan kaos u kolektivnoj svijesti posvuda u svijetu.

Silovita i izazovna vremena zovu da se primirimo, uzemljimo, da suosjećamo, ali i budemo autentični, kako bismo doprinijeli miru i harmoniji na globalnom nivou. Njegujući vlastiti život i svjesnost na individualnoj razini, pomažemo evoluciji kolektivne svjesnosti (i svijesti) te produbljujemo odnose s prirodom koje smo i sami dio.

ženaU kineskoj medicini manipulira se vitalnim energijama da bi se postigla ili održala energetska harmonija na tjelesnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. Akupresura je nježna i pouzdana energetska metoda samopomoći, a da biste je sami primijenili na svojem tijelu, treba vam nešto znanja o točki na koju želite djelovati. U narednim poglavljima predstavit ću vam tri akupresurne točke i njihov energetski potencijal. Kineska medicina je aplicirana kineska filozofija koja je u samom izvorištu neraskidivo povezana s prirodnim zakonima. Nadam se i vjerujem da će vam rad na ovim točkama pomoći pri njegovanju vlastite vitalnosti i omogućiti da s novim entuzijazmom, bez obzira na (ne)prilike, krenete u 2021. godinu.

Uzemljenje i vitalnost 

Postnatalna energija, u kontekstu kineske medicine, proizlazi iz snage dišnog i probavnog sustava. Ona je temelj vitalnosti i simbol zemaljskog života. Postoje meridijani koji su mapirani na površini tijela, a prati ih složena mapa unutrašnjih meridijana koja objašnjava dinamične energetske tokove. Primarni meridijani su najpopularniji i u praksi se najviše koriste. Oni su direktna veza s vitalnim organima. Važno je napomenuti da energetski aspekt organa u kineskoj medicini nije posve analogan onome iz biomedicinskih znanosti.

Meridijan želuca obiluje energijom koju distribuira cijelim tijelom, a posebice ekstremitetima. Unutrašnjim je kanalima povezan s meridijanom pluća. Akupunkturna točka na meridijanu želuca – G36, ST36 – (Zu San Li) nezaobilazan je izbor svakog priručnika za akupresuru zbog blagotvornog i sigurnog djelovanja na opće energetsko stanje organizma. U kliničkoj praksi u šali je zovem „Katica za sve“ jer snaži probavni sustav, stimulira rad želučanih sokova, štiti esencijalnu energiju (našu konstituciju), podržava optimalan rad gornjih i donjih dišnih putova, energizira koljena i kukove te smiruje duh.

U tekstovima klasične kineske medicine masaža točke Zu San Li preporučuje se za snaženje nogu i dugotrajan hod, dakle izdržljivost, o čemu govori i naziv točke koji, u slobodnom prijevodu, glasi „još koji korak dalje“. Kad mislimo da više ne možemo, zapravo itekako još možemo!

U kineskoj filozofiji i medicini mnogo je toga protumačeno teorijom pet elemenata (Wu Xing). Točka Zu San Li predstavlja element zemlje na meridijanu koji pripada istom elementu. Element zemlje nosi naboj tjelesnosti i mišićne mase, snagu uma i promišljanja, simbolizira obilje, stabilnost, prilagodljivost i uviđavnost te nesebično davanje i skrb.

svijećaU tmurnim, snenim zimskim jutrima posjetite dodirom ovu točku, posvetite joj minutu, dvije pažnje laganim pritiskom i kružnom masažom. Nalazi se tik podno koljena na tibijalnom mišiću uz lateralnu (vanjsku) stranu cjevanice, kao na priloženoj fotografiji. U preciznom lociranju mogu vam pomoći i internetske tražilice. Intencija je važna jednako kao i stimulacija, možda i važnija. Jutarnja akupresura točke Zu San Li utjelovljuje vitalnost, daje snagu u hladnim zimskim danima, stimulira životnu energiju, podiže raspoloženje. U popodnevnim satima, pak, rastjerat će umor nakon preobilnog obroka ili zasićenosti radnim obavezama. Povest će vas u šetnju da se „rashodate“, protegnete i nadišete svježeg zraka.

Ako bolujete od bilo kakve kronične bolesti ili imate kompromitiran imunosni sustav, nije poželjno dugotrajno masirati ovu točku. Namjera je dovoljna. Svakako prestanite s akupresurom ako vas uhvati bilo kakva viroza ili prehlada jer ova točka djeluje adaptogeno i može produljiti trajanje tegobe. No, u fazi oporavka, sjetite se ove točke jer pomaže da se tjelesne energije brže harmoniziraju.

Ako ste vični vizualiziranju, prizovite zlatnožutu boju da oslika točku dok je masirate. Mirisoljupci mogu pomiješati jušnu žlicu baznog ulja s pet kapi ulja zelene mandarine te aromaakupresurom pojačati djelovanje točke.

Ako ni s čim drugim, ovaj jesenski i zimski lockdown usklađuje nas s prirodnim ritmom godišnjih doba. Zimi se energija konsolidira odmorom, snom, hranom i smirenim umom da bismo spremni dočekali proljeće, godišnje doba čija uzlazna i ekspanzivna energija zove na planiranje, kretanje, rast i djelovanje.

Unutrašnje dveri

U teoriji pet elemenata voda simbolizira esencijalnu energiju, očuvanje integriteta i volje za životom. Godišnje doba asocirano elementom vode je zima. Biljni svijet miruje, sve što je vitalno važno sačuvano je u korijenu, životinje traže sklonište i manje se kreću. Duge noći i hladnoća mame nas u toplinu doma. Tijelo traži odmor, a duša okrepu u prisnim odnosima, intimnim druženjima i tihom promišljanju istinskih vrijednosti. No, u pandemijskim okolnostima toplina, intima i duhovni mir često su zagušeni strahom, tugom i neizvjesnošću.

Meridijan srca u klasičnim kineskim medicinskim tekstovima simbol je našeg duha. Da bi se održala naša autentičnost, brine se meridijan perikardija (u nekim prijevodima zvan zaštitnikom srca). Oba meridijana pripadaju elementu vatre, no meridijan perikardija unutrašnjim energetskim tokovima uspostavlja direktnu vezu s elementom vode da bi u trenutku velike opasnosti mogao zaštiti srce (duh srca). Voda će metaforički pomoći ugasiti vatrenu stihiju koju donosi trauma, šok, emocionalna uzrujanost i strah za opstanak.

ženaStimulacija točke P6,PC6 na meridijanu perikardija, Nei Guan (slobodni prijevod: unutrašnje dveri, unutrašnji prolaz) pomaže da se duh konsolidira i umiri. Pokucat će nježno na vrata srca i tiho reći: Sve je u redu. Možeš dalje. Samo naprijed. Osim što je melem za dušu, Nei Guan opušta ošit i međurebrene mišiće te smiruje i produbljuje dah. Točka Nei Guan veliki je prijatelj parasimpatičkog živčanog sustava. Akupunkturna i akupresurna točka P6 jedna je od najistraživanijih i najcitiranijih točaka u medicinskoj akupunkturi. Meridijan perikardija u prsnom se košu susreće s nekoliko drugih meridijana i potpomaže energetsku harmonizaciju želuca, stoga se nalazi u mnogim protokolima za suzbijanje mučnine i povraćanja.

Umjesto da u večernjim satima sjedite ispred TV ekrana i sate prije počinka provodite emocionalno pometeni bučnom medijskom kakofonijom, pronađite miran kutak u svom domu i osamite se, jer sve vijesti ste zasigurno čuli tijekom dana. Predlažem da uz plamičak svijeće i prigušeno svjetlo u tišini stvorite priliku za nježan i ugodan susret sa sobom.

Točka Nei Guan nalazi se na unutrašnjoj strani podlaktice, udaljena od pregiba ručnog zgloba za širinu tri prsta položena vodoravno. Kažiprstom ili palcem stimulirajte točku vrlo sporim pokretima, kao da ponirete u nju, kao da postoji dubina između dviju tetiva. Otpustite stisak, zatim ga opet pojačajte. Trebali biste osjetiti pritisak nalik čvršćem stisku ruke, no ne bi vas smjelo boljeti. Ako niste sigurni što radite, nježno pritisnite točku ili naprosto budite prisutni s intencijom pritiska, nekih dvije - tri minute, na jednoj, pa na drugoj strani ruke. I to je dovoljno. Nemojte se ni na što siliti. Iako je Nei Guan široko primjenjiva točka za svaku životnu dob, za osobe s kroničnim tegobama, osobito srčanim, u okvirima samopomoći, intencija je dovoljna.

U prvim pisanim spomenima točaka u drugom dijelu drevnog medicinskog klasika (Huang di Nei Jing - Ling Shu), ova se točka tumači kao otvor, put prema mogućnosti promjene, uspostavljanja energetske harmonije i nove kreacije: na fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. Upravo to je razlog zašto stalno ponavljam da je intencija važna. Kada se otvaramo mogućnosti da smo snažna, samodostatna i kreativna bića, promjene koje slijede donose nam ugodu, zahvalnost, praštanje i tihu životnu sreću, bez obzira na okolnosti.

Meridijan perikardija nesebično će i ustrajno činiti sve da obrani integritet „srca-duše“, a istovremeno će pomagati da budemo intimni i prisni s onim što uistinu jesmo.

mirisTočka Nei Guan pomaže pri bržoj reciklaži nemilih događaja. Sugerira cijelom biću, na tjelesnoj i emocionalnoj razini, da ono što je bilo traumatično ne treba obilježiti daljnji tijek života. Na dnevnoj bazi, pomoći će vam da otpustite sve što se tog dana dogodilo. Sigurnost i ugoda simboliziraju mehanizam djelovanja meridijana perikardija. Ne otkriva ništa za što nemate energetskih kapaciteta u određenom trenutku. Otkrije li vam nešto zanimljivo, na vama je da izaberete što ćete učiniti. Uz pomoć vjernog zaštitnika, srce će naslutiti koliko boli može podnijeti ili će zaboraviti, da bi opstalo. Meridijan perikardija, njegov zaštitnik, usmjerit će bol mirnim, dubokim konstitucionalnim meridijanima na čuvanje. Do druge prilike!

Uz akupresuru unutrašnjih dveri godi mirisna terapija cvjetnim eteričnim uljima. Moja omiljena ulja su geranij, jasmin i krizantema. Dovoljno je uliti dvije, tri kapi u uljanicu ili difuzor. Nemojte ih nanositi na točku. Dopustite da punina cvjetnog mirisa otvori prostor intime, razigra vaše srce i razveseli dušu. Poslije ovakvog nježnog akupresurnog rituala godit će topli napitak, provjetrena spavaonica i udoban krevet za laku noć.

Oltar srca

Na središnjem dijelu prsne kosti (sternum) mapirana je točka Ren17 (Shanzhong - u prijevodu: centar prsa; u slobodnom prijevodu dr. Jeffreyja Yuena: oltar srca). Prsni koš čuva ono što prvotno simbolizira životnu energiju: srce i pluća. U kliničkom jeziku Ren17 naziva se još i more energije. U toj točki ukrštaju se svi meridijani koji svojim energetskim djelovanjem hrane energiju meridijana srca. U starim kineskim medicinskim tekstovima meridijan srca nije se koristio u terapijske svrhe. Bio je mapiran s devet  točaka koje predstavljaju životni put. Meridijan srca simbol je izvorne autentičnosti - neponovljivog života svakog čovjeka.

Najteži oblik duhovnosti je posvećenost samome sebi. Lakše je prepustiti se religijskim ritualima, intelektualnim kognitivnim razlučivanjima, narativu koji je utkan u nas vanjskim utjecajima, civilizacijskim normama, društvenim porecima i zakonima. Kada nježno prislonimo dlan na prsnu kost, osjetimo dah i otkucaje srca - svjedoci smo esencijalne životne energije. Pogledom u nebo klanjamo se misteriju ljudskog postojanja, a stojeći na zemlji, utjelovljujemo fizičku, emocionalnu i umnu snagu ljudskog bića. Na putu između Neba i Zemlje vježbamo čovječnost, od početka do kraja života. Djelovanjem iz autentičnosti doprinosimo nečemu što je mnogo veće od nas samih.

Kada se bez straha i grižnje savjesti okrenemo budućnosti, otvaramo se kreativnoj i regenerativnoj energiji. Sva kreativnost leži u svjedočanstvu daha i otkucaja srca. Da biste bili autentični, nisu vam potrebne višesatne meditacije, guru, idealna prehrana ili okrilje retreata. Prilika da uživate u svemu tome svakako godi! No, autentičnost se gradi prihvaćanjem dobrih i loših životnih okolnosti otvorena srca. Lakši životni put nije nužno i onaj sretniji. Sreća dolazi iz nutrine bića.

Poklonite se sebi na jedinstvenom oltaru. Zaželite si zdravlje, sreću i obilje. Djelujte i doprinosite svijetu njegujući vlastiti život. Korak po korak.

Opaska: nijedna spomenuta akupresurna točka i njezino tumačenje nije izneseno da bi zamijenilo liječničku skrb; akupresurom možemo poboljšati kvalitetu života i njegovati vitalnost.

Suzana Jelovečki, MS akupunkture

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci