Ajurvedska formula za besmrtnost

Prema Maharishijevoj ajurvedi, drevnoj znanosti o zaštiti zdravlja i liječenju zdravstvenih poremećaja, koju je obnovio i zapadu prilagodio Maharishi Mahesh Yogi, besmrtnost se temelji na stabilizaciji neograničene svijesti. Formula za besmrtnost se može izraziti riječima: što je veća svijest, duži je život. Ako je svijest beskonačna, neograničena, život će biti besmrtan. Evo njegovih osnovnih previla za besmrtnost

Koja su osnovna pravila za besmrtnost?

  1. Fiziološki korelat neograničene svijesti je sposobnost uporabe svih mogućnosti živčanog sustava. Redovita vježba Maharishijeve tehnologije jedinstvenog polja stvara stabilizirano iskustvo neograničene svijesti i mjerljivu, izvanredno visoku vrijednost koherencije električne aktivnosti između mnogih područja mozga. Koherencija se može promatrati kao povećana komunikacija neurona, pa se počinje koristiti potpuni potencijal mozga. Sa stajališta subjektivnog iskustva i sa stajališta neurofiziološkog funkcioniranja, Maharishijeva tehnologija jedinstvenog polja (transcendentalna meditacija i program TM-sidhi) je osnovni sastojak formule za besmrtnost.
  2.  Treba izbjegavati napeta i iscrpljujuća iskustva. Maharishijeva tehnologija jedinstvenog polja neutralizira stres i umor u živčanom sustavu i tijelu te kroz razvoj budnosti i stvaralaštva osigurava da djelovanje bude učinkovito i da ne prouzrokuje napetost u fiziologiji.
  3.  Opažanje mora biti toliko vješto da blaženstvo, koje je rezultat iskustva neograničene svijesti, nikada ne bude zasjenjeno. Razvojem koherencije mozga započinje proces iskustva blaženstva. Maharishijeva ayurveda, a posebno TM-sidhi program, dio Maharishijeve tehnologije jedinstvenog polja, uključuje postupke za kultiviranje svih kanala opažanja. Kao rezultat, izbjegavaju se štetna iskustva, iskustvo blaženstva se pothranjuje svakim činom opažanja, a blaženstvo postaje stalna stvarnost.
  4. Svi vidovi iskustva i ponašanja moraju biti spontani i vez elementa naprezanja i trošenja duha i tijela. Naprezanje i trošenje su rezultat anksioznosti. Ispunjenje doživljeno kao rezultat primjene Maharishijeve tehnologije jedinstvenog polja uklanja mogućnost anksioznosti, a time i utjecaj naprezanja i trošenja sustava.
  5.  Proces preobražaja i školovanja fiziologije radi održavanja neograničene svijesti ne smije se pojaviti prenaglo. Fiziologija se ne smije naprezati radi stvaranja neuobičajenog iskustva koje u povratu potiče starenje. Iskustvom transcendentalne svijesti, neograničene svijesti, u tijeku vježbe tehnike TM razvija se sposobnost mišljenja i djelovanja u skladu sa zakonima prirode i tako se osigurava urevnotežen razvoj svijesti.
  6.  Za vrijeme procesa razvoja svijesti, punu pozornost treba usmjeriti i na sljedeće elemente:

a) Strategija prema stresu – tehnika TM, napredne tehnike, program TM sidhi.

b) Strategija pravilne prehrane – prehrana treba biti uravnotežena u kvaliteti i kvantiteti. Posebnu pozornost treba posvetiti individualno prilagođenoj prehrani. Znanje o došama (vladajućim načelima u tijelu: vata, pitta i kapha) pruža razumijevanje međusobnog utjecaja hrane, ponašanja i funkcioniranja organizma.

c) Razumijevanje bioloških ritmova – navike koje prouzrokuju napetost ili umor treba izbjegavati. Potreban je redovit i dovoljan počinak. Djelovanja treba prilagoditi promjenama dnevnih, mjesečnih, godišnjih i  životnih ritmova.

d) Neuromuskularna i neurorespiratorna strategija – potrebne su redovite tjelesne vježbe (jaga) kao i vježbe disanja (pranajama) u skladu s individualnom konstitucijom tijela.

e) Rasayane – poželjno je uzimati posebne ajurvedske dodatke prehrani koji potiču životnu energiju, povećavaju vitalnost i jačaju tkiva. Od svih rasayana najvažniji je amrit kalaš čije ime doslovce znači „posuda besmrtnosti“.

f) Panćakarma – redovito, jednom u svakoj sezoni trebalo bi se podvrgnuti tretmanu panćakarme. To je Maharishijev ajurvedski program za temeljnu revitalizaciju tijela koji obuhvaća masažu uljem i ljekovitim biljkama, terapije toplinom i terapije eliminacijom.

g) Grupna dinamika svijesti – pomoću zajedničke vježbe Maharishijeve tehnologije jedinstvenog polja, blaženstvo i harmonija prožima sve razine društva i poboljšava kolektivno zdravlje odnosno kolektivnu svijest. Istinsko značenje kolektivnog zdravlja je – svjetski mir.

Tih nekoliko jednostavnih pravila omogućuju razvoj prosvjetljenja i obnovu svršenog zdravlja i tako osiguravaju održavanje mladosti i stanje idealnog funkcioniranja fiziologije.

Iz knjige: Maharishijeva ayurveda; Rade i Gordana Sibila

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci