Aikido - meditacija u pokretu

Nekada davno sredstvo ratovanja, danas je većina borilačkih vještina natjecateljski sport, oblik rekreacije koji osim jačanja tijela ima veliku blagodat i za um. Kako se u pokretu postiže stanje smirenosti i sreće otkrili su nam Ivan Zafranović i Emil Flatz

Cilj aikida nije pobijediti protivnika

U zagrebačkom klubu Izvor dočekala nas je demonstracija predstavnika tradicionalnog aikida za Hrvatsku, tehničkog direktora Hrvatskog aikido saveza Ivana Zafranovića i njegova učenika Emila Flatza. Oboje zaljubljenici u ovu vještinu, pokazali su nam zašto vještina, koju je početkom prošlog stoljeća osmislio O’Sensei Morihei Ueshiba, nije napadačka, već se temelji na usklađivanju s napadačevim tijelom, brzinom napada te njegovom silinom.

Vizija aikida nije borba, nego u konačnici ostvarenje mira i suradnje među ljudima. Goloruke tehnike borbe taijutsu, tehnike s drvenim mačem kenom te štapom jo, unatoč mnogim padovima, kolutovima i udarcima, više su nalikovale skladnom, prirodnom kretanju dvaju tijela nego agresivnom sukobu.

aikidoaikidoaikido

Što je Emil otkrio uz aikido

"Oduvijek me privlačio način života kojim ne vladaju samo vanjski doživljaji, ambicija, karijera i ciljevi koje zadaje društvo. Možda je i to jedan od razloga što sam se pronašao u aikidu. Ova moćna vještina iskušava svakog vježbača koji joj se prepusti svojom ljubavlju i ustrajnošću. Testira strahove, nesigurnost, prisutnost, fizičku spremnost i pruža mogućnost da se pozabavi samim sobom.

Aikido mi pruža priliku da izrazim mušku agresivnost i snagu na kreativan način. Iako je riječ o borilačkoj vještini, zadovoljstvo ne pruža nadjačavanje drugih, već osobni rast. Odnos s drugim borcima jedan je od ključnih elemenata za napredak u aikidu. Baš kad pomislite da ste usavršili neki pokret, mijenjanjem partnera u izvođenju tehnika morate se i vi mijenjati i prilagođavati. Svaki se pokret u aikidu može izvesti na finiji način, s više opuštenosti i manje fizičke snage, i zato aikido nije vještina koja se svladava za samo nekoliko mjeseci.

Kad nekom kažem kako aikido relaksira, usredotočuje i uravnotežuju um i tijelo, mnogi pomisle kako trening sadržava posebne vježbe disanja ili meditacije u klečećem položaju. No to nije tako. Tijekom cijelog treninga može se prakticirati meditacija predanom vježbom, usredotočenošću na disanje te usklađivanjem uma i tijela. Takva usmjerenost razvija kvalitete poput prisutnosti i alertnosti. Nedostaje li toga, aikido jasno poručuje vježbaču gdje griješi te da se vrati korak unatrag i pokuša iznova."

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci