13 pitanja koja otkrivaju je li vam zatvorena srčana čakra

U nastojanju da umanje bol što je osjećaju, mnogi su skloni zatvoriti svoje srce – i platiti visoku cijenu za to. Otvorite srčanu čakru

"Srce je središnji organ u tijelu, davatelj života. Srce koje je zatvoreno kako bi minimaliziralo bol može postati katalizator bolesti", naglašava Deborah King, duhovna učiteljica i autorica nekoliko bestselera s liste New York Timesa, uključujući knjige Truth Heals, Be Your Own Shaman i Heal Yourself – Heal the World. U tri desetljeća dugom radu na svojim je radionicama susretala ljude s anginom, aterosklerozom i drugim zdravstvenim tegobama povezanim s četvrtom čakrom koji su nesvjesno zatvorili svoja srca kako bi se zaštitili od boli i povreda.

Karakteristike četvrte, srčane čakre

I iako se možda ne sjećaju kad se njihova srčana čakra zatvorila, cijena koju plaćaju za to je visoka. "Ako ne privlačite ljubav u svoj život, zapitajte se je li vaše srce istinski otvoreno za ljubav ili gajite i hranite stare povrede. Osobna inventura je moćan način da vidite je li vaša srčana čakra otvorena ili zatvorena", kaže D. King. Navodi pitanja pomoću kojih to možete ustanoviti, a kojima i sama redovito radi inventuru svoje srčane čakre kako bi ostala svjesna da je i dalje otvorena da bi voljela i bila voljena.

Što osjećam?

Gdje sam povrijeđen/a?

Kako odbijam dati ljubav?

Zbog čega odbijam dati ljubav?

Mogu li dati više ljubavi sebi i drugima?

Mislim li da trebam biti savršen/a da budem voljen/a?

Kako mogu voljeti sebe upravo takvog/takvu kakav/va sam?

Kako za mene izgleda prihvaćanje sebe?

Jesam li se izolirao/la od drugih?

Manjka li mi empatije ili se bojim intimnosti?

Jesam li pretjerano privučen/a drugima zbog potrebe za njihovim odobravanjem i njihovom ljubavlju?

Jesam li ovisan/na, dajući previše pozornosti potrebama drugih ljudi, a nedovoljno vlastitim potrebama?

Jesam li dovoljno dobar/ra i kad ću to biti?

Istraživanje pomoću ovih pitanja može nam pomoći ustanoviti neravnoteže u četvrtom energetskom središtu, kaže D. King. Uz sve bolje poznavanje sebe, ova će nam pitanja pomoći doznati kada je, gdje i kako našim srcima potrebno iscjeljenje. "Prava je ljubav emocija istine. Ljubav ima moć zacijeliti sve rane koje smo pretrpjeli – ako joj dopustimo da teče."

Otvorite srčanu čakru - izvor ljubavi i emocija

Vježbe joge koje otvaraju srčanu čakru

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci