10 organa koji su okosnica zdravlja

Okosnicu našeg zdravlja čini deset organa grupiranih u pet parova, od kojih se svaki sastoji od jednog „čvrstog“ (jin) i jednog „šupljeg“ (jang) organa. Posljedica nepravilnog rada bilo kojega od njih pojačan je ili oslabljen rad organa parnjaka. To dovodi do iscrpljenosti organizma, niske razine energije i zdravstvenih problema. Naučite ih čuvati i uravnotežiti

Kako se jin i jang očituju na tijelu

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini deset je organa u tijelu iznimno važno za zdravlje. Grupirani su u parove po svojim jin ili jang svojstvima. Označeni su kao jin ili jang prema funkcijama i smještaju (u gornjem dijelu tijela uglavnom su jang, jer su bliži nebu, u donjem uglavnom jin, jer su bliži zemlji), a svaki par sastoji se od jednog „čvrstog“ (jin) i jednog „šupljeg“ (jang) organa. Nepravilnosti u njihovu radu (posebice jin organa) mogu dovesti do neravnoteže zdravlja. Organi u svakom paru povezani su konkretnim anatomskim i funkcionalnim vezama – slabo funkcioniranje jednog oslabljuje funkcioniranje njegova para.

Uzmimo za primjer par organa koji se sastoji od srca (jin) i tankog crijeva (jang). Srce regulira rad ostalih organa kontrolirajući cirkulaciju krvi. Tanko crijevo razdvaja čiste od nečistih nusproizvoda probave i upija hranjive sastojke koje onda šalje srcu da ga ono po cijelom tijelu šalje dalje. U slučaju da srce ne radi pravilno, iako krv može biti bogata hranjivim sastojcima, oni neće biti dostavljeni do svake stanice tijela. To će uzrokovati njihov loš rad i postupno odumiranje. Ako tanko crijevo ne funkcionira pravilno, krv neće sadržavati sve hranjive sastojke potrebne za zdravo funkcioniranje tijela. Jin i jang organi su, dakle, nerazdvojni.

žena srceSvaki organ vezan je s određenim osjećajem

U održavanju zdravlja može nam pomoći i shvaćanje kako osim vanjskih jin (hladnoće, vlage) i jang (vrućine, suhoće) uzroka bolesti, postoje i unutarnji uzroci razvoja bolesti – osjećaji. Svaki jin organ povezan je s određenim osjećajem (koji može biti više jin ili jang) – srce s radosti i uzbuđenjem, jetra s ljutnjom, pluća s tugom i tjeskobom, žučna vrećica s emocionalnim šokom te bubrezi sa strahom.

U normalnim okolnostima osjećaji ne uzrokuju bolesti u tijelu, no kada postanu nekontrolirano snažni (previše jin ili jang), posebice tijekom duljeg razdoblja, uzrokovat će ozbiljna oštećenja unutarnjih organa. Dulji kronični strah (jin), primjerice, može uzrokovati trajno oštećenje bubrega, a kronična ljutnja (jang) narušiti zdravlje jetre.

PAROVI ORGANA

Srce (jin) i tanko crijevo (jang)

Srce regulira rad ostalih organa kontrolirajući cirkulaciju krvi; tanko crijevo razdvaja čiste od nečistih nusproizvoda probave, upija hranjive sastojke koje šalje srcu da ga ono po cijelom tijelu šalje dalje.

Jetra (jin) i žučna vrećica (jang)

Jetra skladišti i obogaćuje krv te regulira njezinu količinu puštenu u krvotok. Žučna vrećica pohranjuje žuč te je izlučuje u probavni sustav. Njezina funkcija ovisi o pravilnom radu jetre – ona po tradicionalnoj kineskoj medicini upija iz nje višak „vrućine“. Naime, slab rad jetre može stvoriti prekomjernu „vrućinu“ čiji se višak izbacuje u žučnu vrećicu, što na tjelesnoj razini može uzrokovati poremećaje u probavi, a na emocionalnoj napadaje ljutnje. Jetra je odgovorna za moć planiranja i organiziranja, a žučna vrećica za odlučnost i izvršavanje zadataka. Njihovo usklađeno djelovanje omogućuje nam brz napredak na svim životnim područjima.

Gušterača (jin) i želudac (jang)

Gušterača kontrolira proizvodnju enzima važnih za probavu i metabolizam, kontrolira racionalno razmišljanje; ako prestane proizvoditi dovoljno enzima, probava u želucu stagnira i hrana truli umjesto da se probavlja.

Bubrezi (jin) i mokraćni mjehur (jang)

Višak vode i otpadnih tekućina šalje se bubrezima koji ih pretvaraju u mokraću te dalje šalju u mokraćni mjehur; bubrezi upravljaju ravnotežom jina i janga u ljudskom tijelu.

Pluća (jin) i debelo crijevo (jang)

Pluća upravljaju disanjem, a samim time i tokom energije (chi) u tijelu. Kada je disanje plitko, osjećamo se kao da smo bez energije, što ustvari i jesmo. Problemi dišnih putova često su popraćeni zatvorom, a on pak može uzrokovati pritisak i neugodu u prsima. Kad patimo od zatvora, vršimo pritisak prema gore na organe abdomena, što otežava disanje i može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme.

Željka Ciganović, savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci