Tri nova domaća brenda čije stvari obožavamo

Ovo ljeto želimo nositi narukvicu s "ranjenom" katedralom - novim simbolom grada Zagreba, nakit nadahnut simbiozom paške čipke i mandale te platnene torbe sa srednjovjekovnim grboslovljem!

Podržimo domaće dizajnere

Danas, kada je važnije nego ikad potaknuti rad domaćih malih poduzetnika, obrtnika i kreativaca, susrećemo se s fenomenom zajedništva koje prožima Hrvatsku.

Poruka u kojoj se poziva na kupnju hrvatskih proizvoda ima značenje snažnije nego ikad, a malim koracima podrške kreativcima činimo dobro i proizvođačima i krajnjim korisnicima.

Mojati, Sunčana Mare i Kalidariart tri su branda koja svojim talentom i trudom dokazuju da hrvatska tradicija i motivi mogu postati dio kreativne suvremene priče koje čeka ne bolje sutra, nego već danas!

Narukvica inspirirana potresom

Razigranost  s tradicijskom porukom krije se iza branda Mojati koji dolazi s potpisom Ire Pećarević i Jelke Margarite Bogdanić. Mlade dizajnerice nakita nedavno su pažnju privukle predstavljanjem prigodnih narukvica s motivom Zagrebačke katedrale i potresom oštećenog tornja.

dizajneri -katedrala

Zagrebačka katedrala je jedan od najvećih simbola Zagreba, a ovom narukvicom želimo poručiti – volimo ju jednakom snagom. Jer Mojati narukvica nije samo narukvica, nego i simbol ljubavi kroz generacije“, poručuju Ira i Jelka Margarita čije radove možete proučiti na njihovom Instagram profilu.

Nakit koji slavi život i rad žena na Pagu

Osim Zagreba, vječna inspiracija mladim kreativcima je prekrasna jadranska obala, točnije otoci. Jer, upravo tako je nastao brand nakita Craft More Sun.

Iza branda stoji Sunčana More, dizajnerica nakita koja je obiteljski vezana za prekrasni i toliko inspirativan otok Pag. Naime, dizajnerica Sunčana ljeta je provodila s bakom s kojom je otkrivala čari paške čipke, danas zaštićenog kulturnog dobra Hrvatske: „Osobno sam buntovnik i volim stvarati izvan okvira, ali me paška čipka oduvijek privlačila svojom ljepotom“.

craft more nakit

Tako je buntovnica preuzela motiv popularne mandale, odabrala rafinirane materijale poput srebra i aluminija te krenula u dizajniranje craft nakita. No, osim što se Sunčana u izradi nakita okrenula tradiciji kao inspiraciji, suvremeno promišljanje o budućnosti mode ju je navelo da u svome dizajnu koristi isključivo organsku čipku te da je tehnika apliciranja na metal ekološki prihvatljiva.

Taj proces eko izrade nakita je doista specifičan i neočekivano – električan? Naime, komadi metala se priključe na elektrode i urone u slanu morsku vodu, dok nakon određenog vremena električna struja i sol nagrizaju metalnu površinu koja nije prekrivena  čipkom.

Krajnji rezultat je prekrasan reljefni efekt nakita s još ljepšom pričom koja slavi život i rad žena na Pagu. Tradicija može biti vrlo nosiva i moderna ako joj se pristupi s ljubavlju, misao je vodilja branda koji možete pogledati na stranici i Instagramu.

craft more nausnice

Kaligrafski ispisane inspirativne poruke

Nakon Paga se ponovno vraćamo u Zagreb, točnije njegov srednji vijek. Vremenom u kojem su Zagrebom šetali vitezovi inspirirala se vlasnica branda Kalidariart, Darja Mesarić.

Ljubav prema umjetnosti kaligrafije i heraldike ovu je diplomiranju geodetkinju odvela u jedan sasvim novi svijet, svijet srednjovjekovne umjetnosti. Nakon sudjelovanja u brojnim radionicama koje je i vodila, Darja Mesarić je prošle godine otvorila obrt Kalidariart koji se bavi izradom kaligrafskih poklona i podukom kaligrafije.

Specifičnost njezinih proizvoda je što se svakom komadu posveti pažnja, pa su pisma, poruke, platnene torbe i majice s potpisom branda Kalidariart unikati od kojih nema dva ista. Umjetnica Darja najradije stvara za kupce koji cijene vrijednost ručnog rada i koji vole poklanjati darove koji će se pamtiti.

poruke kalig.

Svaki od Kalidariart proizvoda ima simbolično značenje, kojem su inspiracija priroda, svijet, cvijeće, te djela modernih i starih umjetnika. „Ne želim kopirati srednji vijek nego povijesnim slovima dati novu moderno ruho koje će se uklopiti u bilo koji moderni interijer“, ističe Darja.

Unatoč suvremenoj hiperprodukciji, kalidari i dalje pronalaze put do srca pojedinaca istančanog ukusa koji će proizvode Kalidariarta uskoro moći naručiti putem webshopa, a u međuvremenu putem službenog Instagram profila.

torbe

Kako je u današnje vrijeme opstanak mladih brandova i obrta posebno bitan, nova vizija zagrebačkog licitarskog srca, paške čipke i srednjovjekovne umjetnosti kaligrafije zasigurno će naći put do srca brojnih kupaca iz Hrvatske i šire!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci