Odjenite se onako kako se želite osjećati

"Odjeća pomaže unutarnjem ja da se bolje osjeća", kaže dr. Jennifer Baumgartner, autorica knjige Vi ste ono što nosite (You Are What You Wear) i objašnjava: "To je vrlo jasno u slučaju make-overa, pa čak i glumci kažu da im određeni kostim pomaže u izražavanju karaktera koji glume. To je istina i u svakodnevnom životu." To potvrđuje ideju da se ne bismo trebali odijevati onako kako se osjećamo, već onako kako se želimo osjećati...

U kojoj odjeći se osjećate moćno? Privlačno? Nježno? Odjeća koju odabirete šalje poruku svima oko vas, a i vama samima.

U knjizi "You Are What You Wear," dr. Baumgartner je iznijela najčešće probleme s garderobom i percepcijom.

Sentimentalna prošlost

Čuvate li svaki komad odjeće koji ste ikad imali, vjerojatno se držite prošlosti kroz sentimentalnu vrijednost koju za vas ima svaki od tih odjevnih predmeta. Savjet: Bacite dva od tri komada odjeće, sve što vam je preveliko, premalo, poderano ili staro.

Psihološka rutina

Ako nosite samo odjeću neutralnih tonova lišenu detalja, moguće je da ste zapali u psihološku rutinu. Predobro vam je da biste išta mijenjali ili se bojite privući pažnju na sebe. Savjet: Razmislite o izlasku iz rutine malim koracima (novi put do posla, novi ljetni accessories) kako biste probudili uzbuđenje i životnu radost.

Iskrivljeni odraz

Ormar vam je ispunjen prevelikom odjećom? Vrlo vjerojatno svoje tijelo vidite drugačije nego što ga drugi vide, ili kao odraz onoga kakvo je nekad bilo. Savjet: Povedite iskrenu prijateljicu u kupnju da vam kaže što vam dobro stoji, ignorirajte oznake veličine i počnite nositi odjevne predmete koji vam doista pristaju.

Događa li vam se da vam bližnji govore da se odijevate neprimjereno ili previše slobodno? Moguće je da birate istu odjeću za različite prigode (npr. večernji izlazak i obiteljski roštilj) ili tražite pogrešnu vrstu pažnje. Savjet za vas: Razmislite o dojmu koji želite ostaviti u različitim situacijama (na poslu, u šetnji gradom) i odaberite odjeću na temelju sugestija osoba oko vas.

Lažna dob

Ako se odijevate previše mladenački (ili previše staromodno) za vašu dob, vjerojatno pokušavate izraziti dob koju osjećate da imate, negdje između vaše stvarne i unutarnje dobi. U tom slučaju dr. Baumgartner savjetuje: Birajte odjeću ovisno o vašim ciljevima (promaknuće na poslu, prvi izlazak s novim muškarcem, putovanje), a neovisno o dobi.

Vrednovanje kroz posao

Kad malo bolje razmislite, skoro stalno ste u odjeći u kojoj radite? Vi vjerojatno vrednujete sebe ponajprije kroz posao i uspjehe vezane uz posao. Savjet: Uočite svoje talente nevezane uz posao (umjetnički dar, suosjećajna, zabavna...)

"Mama outfit"

Ako gotovo da ne izlazite iz "mama outfita" - traperica i majice s kapuljačom, očigledno stavljate potrebe svoje obitelji ispred osobnih. Savjet: Odvojite više vremena za sebe. Ne zaboravite: kad mama nije sretna, nitko nije.

Izvor: www.forbes.com

Pripremila Snježana Krčmar