Ukrasite se prirodom! Oduševljeni smo botaničkim nakitom

Zlatarna Lapidarium u suradnji s dizajnerima i umjetnicima kreira
autorske kolekcije botaničkog nakita u kojima je uhvaćena ljepota i snaga
prirodnog svijeta

Ginko prsten sa zelenom patinom

Ginko prsten sa zelenom patinom

Botanička kolekcija za ljubitelje prirode

Ljudi su od pamtivijeka koristili nakit kao univerzalni izraz sebe. Prvi komadi uzimani su iz prirode, a svladavanjem obrade plemenitih metala i pojavom dragog kamenja izrada nakita uvelike se izmijenila i razvila u raznim smjerovima. No, priroda je svojom raznolikošću i bogatstvom ostala jednom od najvećih muza za sve umjetnike, pa tako i za autore botaničkih kolekcija zlatarne Lapidarium.

Iscjeliteljski duh ginka

Među prvim Lapidarium botaničkim zbirkama bile su Ginko i Orhideja, kreirane u suradnji sa zagrebačkom umjetnicom Irinejom Ćubelom koja inspiraciju za svoj nakit pronalazi u prirodi, istražujući organske forme u kojima prepoznaje simboliku.

nakitGinko privjesak i ogrlica s pozlatama

Kolekciju Ginko odlikuje suptilna forma sljubljena s romantičnom aurom teme – sveto stablo ginka, jedno od svjetskih čuda koje je preživjelo i katastrofu u Hirošimi, poznato je po začudnoj ljekovitosti pa kao simbol “vječnoga" života, mosta koji spaja daleku prošlost i budućnost, donosi ljubav i mir.

Jednostavna organska forma repliciranih listova ginka naznačuje iscjeliteljski duh prema društvu i vremenu u kojem živimo. Nošenjem ovog komada stvara se veza s prirodom na suptilnoj razini, romantičan koncept koji se danas u doba otuđenja od prirode doima u potpunosti suvremeno.

Afrodizijak na dlanu

Inspiracija za drugu kolekciju bila je izuzetna ljepota orhideje, egzotičnog i profinjenog cvijeta uz koji povezujemo ljubav, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Rasipnost boja i oblika orhideju čini vrlo neobičnom i zanimljivom, a neki je smatraju i afrodizijakom, cvijetom zavođenja.

U drevnoj Kini orhideje se često povezivalo s plodnošću i smatralo se kako pomažu pri začeću te jamče roditeljstvo, dok je u antičkoj Grčkoj taj cvijet bio toliko vezan uz žensku spolnost da je čak jedan rod orhideja dobio naziv po grčkoj božici
ljubavi, Afroditi.

Lapidarium_Orhideja_prsten_nausniceOrhideja prsten i naušnice s patinama

Kolekcija Orhideja slavi ovu kraljicu cvijeća ekstravagantne pojavnosti i posebnog mirisa koja u našu svijest priziva ljubav, strast i privlačnost. Tehnikama kovanja i patiniranja te su vrijednosti oživljene u profinjenom nakitu protkanom intimom, a potom i proslavljene na ženskom tijelu.

Lapidarium_Orhideja_narukvicaOrhideja narukvica

'Tekuće zlato' u srebru

Još jedna Lapidaruim botanička zbirka je kolekcija Maslina, stvorena u suradnji s Marom Borović, kreativno nezavisnom umjetnicom čija čistoća likovne logike susreće uzburkane poetske evokacije. Njezine kolekcije inspirirane su svakodnevnom predmetnom okolinom, oplemenjene vrhunskom izradom u zlatu i
srebru.

Lapidarium_Maslina_brosBroš iz kolekcije Maslina

Maslina je “tekuće zlato” koje od pamtivijeka simbolizira mir, zdravlje i dugovječan život, a njezina nenametljiva ljepota, kao i Marina autorska kolekcija, u svojoj jednostavnosti ostaje bezvremenska.

Lapidarium_Maslina_ogrlicaOgrlica iz kolekcije Maslina

Botaničke i ostale Lapidarium autorske kolekcije nakita možete pogledati online ili uživo u Radničkoj 10 u Zagrebu.

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci