Minimalizam rađa kreativnost

I uz samo nekoliko cipela, košulja ili sukanja, moguće se maštovito odjenuti. Pročitajte kako to radi blogerica Bea Johnson

Mašta kao glavni sastojak dobrog stila

Bea Johnson živi u minimalistički uređenoj kući, a njezina cjelokupna kolekcija odjeće i obuće, nabavljena u Caritasu ili vintage dućanima, stane u jedan kovčeg. Ta Francuskinja s američkom adresom posjeduje samo tri para čarapa, jedne traperice, pet pari cipela te po pet komada haljina, sukanja, hlača, košulja i majica. Sama izrađuje maskaru, kajal, bronzer...  Vlastiti je minimalistički način života opisala u knjizi Zero Waste Home (dom bez otpada), a na istoimenom blogu također savjetuje kako smanjiti otpad i živjeti ostavljajući za sobom zeleniji otisak.   

Protiv konzumerizma

U svojoj knjizi opisuje osobnu preobrazbu, ujedno nas prisiljavajući da sami sebi priznamo kako život podređen konzumerizmu neće donijeti prosperitet ni nama ni našem planetu. Opisuje kako je nekada i sama vjerovala, kao i većina nas, da joj krcat ormar omogućuje više izbora. Danas je svjesna da joj manje odjeće u ormaru pruža više opcija – veći broj odjevnih kombinacija. Premda zvuči kontradiktorno, Bea objašnjava da je to zato što ono što ima puno bolje iskoristi. Tajna leži u kreativnosti  – i uz samo nekoliko pari cipela, košulja, sukanja ili hlača, moguće je osmisliti maštovite odjevne kombinacije koje su nosive tijekom cijele godine.   

Donirajte, reciklirajte, a kupujte ono što vam stvarno pristaje

Kako je Bea Johnson provela neko vrijeme konzultirajući klijente kako će pojednostavniti svoj život, dom ili barem ormar, shvatila je da se većina spotiče o pitanja koja počinju sa “što ako”: Što ako se ponovno vrati u modu? Što ako smršavim ili se udebljam?... Bea savjetuje da zanemarite ta pitanja. Ono što ne nosite, a očuvano je – donirajte, a iznošenu odjeću upotrebljavajte kao krpu za čišćenje ili je reciklirajte. Sve u cilju posjedovanja što manje odjeće, obuće i torbi.

A da biste to postigli, u kupnju odlazite samo nekoliko puta godišnje i izbjegavate impulzivne kupnje. Češće kupujte u second hand dućanima, a kada se odlučite za novu odjeću, kupujte kvalitetne komade i pritom stvarajte što manje otpada (npr. ako kupite nove cipele, kutiju ostavite u trgovini). Kupite samo onaj komad odjeće koji vam zbilja dobro pristaje (ne zato što je u modi ili lijepo izgleda na lutki) jer ćete samo tako taj komad doista iznositi. 

Jedna košulja nošena na pedeset načina, bio je zadatak koji si je zadala Bea Johnson, autorica ovog bloga, i tako dolazala da je mašta glavni sastojak dobrog stila.

Bea JohnsonBea JohnsonBea Johnson

Više na zerowastehome.blogspot.com

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci