Koža budućnosti: Što kažete na torbu od manga ili majicu od narančinih vlakana?

Ekološki osviještena moda postala je tema o kojoj se sve više govori, a posljednja istraživanja pokazuju da je generacija milenijalaca spremna uložiti više novca u odjeću koja je izrađena od materijala koji ne zagađuju okoliš

"Vinska" koža

Švedski modni lanac H&M uskoro će lansirati kolekciju odjeće i modnih dodataka u suradnji s talijanskom tvrtkom Vegea koja izrađuje vegansku kožu od ostataka grožđa iz proizvodnje vina.

Potom se materijal boji ostacima iz proizvodnje i kuhanja kave kako bi poprimio raskošne smeđe nijanse. Takozvanom vinskom kožom H&M proširuje kolekciju od recikliranih materijala u kojoj su dosad koristili i svilu od narančinih vlakana te kožu od lišća ananasa.

Vegea za H&M - koza od ostataka grozdja 1

Od ananasove kože (poznate kao Piñatex) izrađena je i nova kolekcija štikli talijanske dizajnerice Laure Strambi.

Laura Strambi - stikle od vege koze od ananasa

Vege obuću – i to od kože što se dobiva od ostataka nakon prešanja jabuka – predstavila je i Kat Von D, kultna američka majstorica za tetovaže i vizažistica koja se proslavila kreiranjem veganske šminke, a sada se bavi modom. Njezine cipele Von D Shoes pokazuju kako se od jabučne kože mogu načiniti doista svakakvi modeli, od robusnih čizama do glamuroznih salonki.

Von D Shoes - cipele od vege koze od jabuke

Londonski održivi modni brend Luxtra, koji već uobičajeno koristi kožu od ananasa i jabuka, najavio je pak da će uskoro lansirati torbice od kože što se dobiva od ostataka manga iz prehrambene industrije.

Luxtra torbica od mangove koze

Veliku pozornost modnih kuća privukla je i nova vrsta veganske kože Fleather, koja se izrađuje u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh od ostataka cvijeća što se donosi u hramove.

Svakodnevno se prikupi više od 11 tona cvjetnog otpada koji bi inače bio odbačen u rijeku Ganges, a reciklažom se pretvara u podatan, a izdržljiv materijal. Indijci Ankit Agarwal i Saumya Srivastava, koji su osmislili ovu tehnologiju, dobili su priznanje Ujedinjenih naroda za doprinos održivosti.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci