Kompletan vodič za odabir zimske kape prema obliku lica

Šeširi i kape dolaze u mnogim oblicima, a ovaj vodič će vam pomoći da pronađete zimsko pokrivalo za glavu koje najbolje odgovara vašem izgledu, potrebama i stilu

Ne postoji nijedan tip zimskog šešira koji je prikladan za svaku prigodu, ali postoji stil koji će odgovarati onome što tražite, bilo za casual odjeću, sport ali i u svečanijim prigodama.

Ako niste sigurni koji je zimski šešir najbolji za vas, prvo razmislite o svom obliku lica. Poput frizura, neće svaki šešir odgovarati svakom obliku lica. Niste sigurni koji oblik lica imate? Evo najčešćih:

Ovalno - Dulje lice sa zakrivljenom linijom čeljusti

U obliku srca - Duga šiljasta čeljust i definirane jagodične kosti

Duguljasto - Dugo, usko lice

Okruglo - Lice koje je široko koliko i dugo

Pravokutno - Dugo i široko lice s jakom linijom čeljusti

Debela vunena kapa

kapaDebela vunena kapa ili popularno zvana Beanie kapa vjerojatno je najpopularniji pleteni zimski proizvodi. Debela vunena kapa najčešće se izrađuje od poliestera ili akrila, ali može se izrađivati i od vune ili runa.

Podstave od flisa i “cofleki“ su uobičajene karakteristike kapa. Debele vunene kape mogu se naći u običnim bojama i jednostavnom dizajnu, odvažnijih uzoraka ili dizajna s tekstova koji postaju sve moderniji.

Ako imate lice ovalnog oblika, najbolje bi vam odgovaralo uža vunena kapa jer vam neće produžiti lice. Ako imate lice u obliku srca, odlučite se za neurednu kapicu koja će ublažiti kutove lica. Ležeran stil vunene kape čini ih najprikladnijima za odjeću izvan službenih dužnosti, a manje za svečanu odjeću.

Pletena kapa s čupavim “coflekom”

kapaUvijek popularan izbor kapa za djecu, sada je sve omiljeniji i među odraslima.

Kapa s coflekom obično je pletena kapa s ‘kuglicom’ na vrhu. Sve popularnije su i one koje imaju veliki coflek od umjetnog krzna.

Za one koji imaju lice ovalnog ili duguljastog oblika, poput vunene kape, i kapa s coflekom dopunit će oblik vašeg lica.

Zapravo, ovakva kapa odgovara većini oblika lica.

Aviator kapa

Aviator kapa u osnovi je kapa s ušima (koje se mogu preklopiti) i vjerojatno je jedna od najtoplijih zimskih kapa.

kapaOvakva kapa najsličnija je ruskoj kapi ušanki koja se obično izrađuju od ovčjeg, zečjeg ili krzna mošusnog štakora. Aviator kapa obično je izrađena od umjetne kože, s krznom na čelu i na ušnim preklopcima.

Ako je izuzetno hladno “kapa s ušima“ pružit će vam onoliko pokrića od hladnoće i vjetra koliko možete dobiti bez nošenja skijaške maske.

Ušne školjke dizajnirane su za pružanje dodatne zaštite od vanjskih elemenata.

Bilo da se odlučite za tradicionalni stil krzna ili za neki neobičniji, ovaj stil kape odgovarat će većini tipova lica i popularan je i kod muškaraca i kod žena.

Deerstalker kapa

kapa'Deerstalker' je vrsta kape koja se najčešće nosi u ruralnim krajevima, obično za vrijeme lova, tj. kako joj i samo ime kaže, praćenja jelena.

Ova kapa je povezana i s poznatim šeširom Sherlocka Holmesa i kao takva često je povezna s detektivskim pokrivalima za glavu.

Tradicionalna Deerstalker kapa obično se izrađuje od vunenog tvidovog materijala, obloženog satenom ili poliranim pamukom.

Glavna značajka ovog stila kape je oblik kacige, s vizirima sprijeda i straga.

Fedora

kapaFedora je strukturiraniji zimski šešir s obodom koji je najčešće izrađen od vune i filca, a nose ga i muškarci i žene.

Tradicionalni Fedora šešir ima nabor po sredini i stegnut je na prednjoj strani krune.

Konusni oblik Fedora šešir stvara dodatnu duljinu i iz tog je razloga najprikladniji za one kraćih oblika lica.

Odaberite stil s manjim obodom kako vam lice ne bi izgledalo manje. Ako imate pravokutni oblik lica, možete si priuštiti odabir Fedore sa širim obodom.

Krznene kape ili šubare

kapaKrznene kape često su povezane s glamurom i popularne su kod onih koji traže formalniji zimski šešir. Tradicionalno, krznene kape nosili su i muškarci i žene, no trenutno su popularnije kod žena.

Za razliku od aviatorske kape, ruski šeširi, poznati i kao kozački šeširi, nemaju klapne za uši.

Krzneni šeširi nisu za sramežljive i nenametljive, ali dobro odgovaraju onima sa zaobljenijim licem.

Ako ste pak sitne građe ili imate malo lice, možda ovo nije idealan šešir za vas.

Zimske trake za glavu

Iako tehnički nije kapa, traka za glavu popularan je izbor za zimu i može se lakše nositi od šešira ili kape.

kapaTrake za glavu dobro odgovaraju onima sa strukturiranim ili okruglim licima.

Trake za glavu također su popularne kod skijaša, jer su obično izrađene od laganog flisa. Osim što čuvaju toplu glavu i uši, izvrsno drže i kosu izvan lica kad ste na padinama.

Neke su izuzetno tanke i mogu se nositi ispod vaše skijaške kacige. Mnogi ljudi više vole trake za glavu od šešira i kapa, jer još uvijek pružaju dodatnu toplinu, ali neće skliznuti s glave kao što to mogu neki šeširi.

Izvor: mountainwarehouse.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci