Britanac izrađuje eko friendly dijamante od zraka, a žene su našle novog 'najboljeg prijatelja'

Poznati britanski ekoaktivist i poduzetnik koji se bavi održivim izvorima energije, Dale Vince, tvrdi da je stvorio prvi dijamant na svijetu prema načelu zero impact, odnosno, s „nula posto“ štetnog utjecaja na okoliš

Dijamanti iz nebeskog rudnika

Jeste li znali da godišnje gubimo 13 milijuna hektara šuma? Da je potrebno 500 godina da bi se plastika razgradila u prirodi? Ili da potraga za dijamantima ima ogroman utjecaj na ljudski život i okoliš? Ove podatke i mnoge druge zanimljivosti  možete pronaći na internetskoj stranici Odrzivahrvatska.hr.

No, vratimo se na ženine "najbolje prijatelje". Da bi se smanjila emisija CO2 i u potpunosti uklonio prisilni rad djece u rudnicima, rješenje leži u umjetno stvorenim dijamanata, koji su gotovo jednaki prirodnima - i ono najvažnije - eko friendly.

Dale Vince, britanski ekoaktivist i poduzetnik, već godinama istražuje proces proizvodnje dijamanata od ugljika što se dobiva iz ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi, pa se pritom pročišćuje zrak. Ekopoduzetnik kaže da je napokon uspio načiniti „nebeske“ dijamante koji su sastavom i kakvoćom posve identični zemaljskima.

Vince želi zaustaviti razoran utjecaj draguljarske industrije koja iskopavanjem rudnika, krčenjem šuma i zagađivanjem voda uzrokuje goleme štete na planetu, tim više što je rad u rudnicima vrlo opasan, a trgovanje draguljima često je povezano s kriminalom i nasiljem.

Ekološki osviješteni potrošači ne žele nakit problematičnog podrijetla, pa na tržištu raste ponuda takozvanih uzgojenih dijamanata koji se dobivaju tako što se komadići prirodnih dijamanta stavljaju u komore s metanom i vodikom te se zagrijavaju do vrlo visoke temperature. Time se oponašaju uvjeti u kojima dijamanti inače nastaju u dubinama Zemlje, pa komadić dijamanta u laboratoriju može „narasti“ u veći dragi kamen jednake kakvoće.

Dale Vince otišao je korak dalje stvorivši „klimatski osviještene“ dijamante što nastaju u takozvanom nebeskom rudniku u engleskom gradu Stroudu. Riječ je o tvornici s posebnim uređajima za ubiranje ugljika iz atmosfere i njegovu preradu u dijamante pomoću obnovljivih izvora energije i drugih održivih tehnologija koje ne onečišćuju okoliš.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci