5 razloga zašto reći ne 'brzoj' modi

Kontinuirano pojavljivanje novih trendova rezultira jeftinom proizvodnjom koja često nije niti etički niti ekološki prihvatljiva. Na nama je da svojim modnim izborom pokrenemo lavinu promjena!

Modna debata: manje skupljih ili više jeftinijih odjevnih predmeta?

Svi smo barem jedanput u životu čuli od naših roditelja uzrečicu: "Nismo toliko bogati da kupujemo jeftino". Ipak, prema nekim podacima, društvo danas kupuje 400 posto više odjeće nego prije 20 godina!

Ovo je pet vrijednih razloga zašto bismo trebali poslušati roditeljski savjet i prestati kupovati jeftine, nekvalitetne, trendovske komade koji već sljedeće sezone završe odbačeni:

1. Najmanje 80 posto radnika u modnoj industriji su žene u dobi od 18 do 35 godina koje rijetko imaju pravo na rodiljni dopust.

2. Radnici u modnoj industriji su često primorani raditi od 14 do 16 sati sedam dana u tjednu s minornim pauzama za podmirivanje osnovnih ljudskih potreba.

3. Plaće u modnoj industriji u većini zemalja (npr. Kambodža, Vijetnam, Indonezija ili Meksiko) nisu dovoljne za iole pristojan život.

4. Uvjeti rada u tvornicama su većinom loši i nesigurni.

5. Radnici koji se žele boriti za svoja radnička prava stupajući u sindikate podvrgnuti su verbalnom i fizičkom zlostavljanju kako bi ih se u tome spriječilo.

4 razloga zašto je dobro kupovati 'second hand' garderobu

Kupujući od lokalnih ili etičkih brendova ili u second hand trgovinama šaljemo poruku modnoj industriji da ne želimo živjeti u svijetu koji zbog mode izrabljuje djelatnike i štetno djeluje na okoliš.

Svatko od nas može doprijenjeti boljem svijetu. Dovoljno je da se pri sljedećoj kupovini upitate. "Treba mi li to zaista?"

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci