4 razloga zašto je dobro kupovati 'second hand' garderobu

Kada je u pitanju kupovina second hand odjeće, mišljenja su često podijeljena - neki smatraju da je to praktično i odraz ekološke svijesti, dok se neki ipak ne usuđuju nositi modne komade koje je prije njih nosio netko drugi. Ako ste u ovoj potonjoj grupi, možda ćete zbog ova četiri hvalevrijedna razloga razmisliti o promijeni svojeg mišljenja

1. Eco-friendly

Kupovinom second hand odjeće smanjujete potrošnju resursa. Također, smanjujete zagađenje voda i kemijsko zagađenje koje je usko povezano s metodama proizvodnje u modnim industrijama. U Americi se, primjerice, godišnje sakupi 14,3 milijuna tona tekstilnog otpada. Prosječni Amerikanac baci oko 65 kilograma odjeće i posteljine, što je skoro šest posto od cjelokupnog komunalnog otpada (odnosno 85 posto cjelokupnog tekstilnog otpada). Istina je da se mnoge od tih stvari još uvijek mogu koristiti i tekstil reciklirati, pa bi otpad na taj način bio značajno smanjen.

2. Podržavate održivu modu

Na ovaj način promovirate i dajete podršku održivoj modi. Kupovina second hand odjeće, reciklirane garderobe ili odjeće napravljene od eko materijala kao što su organski pamuk ili konoplja, pomaže da se kroz održivu modu razvija ekološka svijest. Isto tako, zalažete se za pravedniji svet, bez robovanja modi i korištenja jeftine radne snage.

3. Štedite novac

Second hand odjeća je uglavnom jeftinija od nove, a možete pronaći i neke skuplje, brendirane vintage komade koje si kao nove možda ne biste mogli priuštiti.

4. Originalan stil

U second hand trgovinama ili na buvljacima možete pronaći unikatne modne komade koje ne možete kupiti u buticima s novom garderobom. Ako volite unikatan, retro stil, second hand trgovine mogu vam ponuditi nešto potpuno jedinstveno i drugačije.

Izvor: LoveSensa.rs

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci