Za one koji nemaju vremena: Meditacija pod tušem

Baš nikako ne možete naći vremena za meditaciju? Svakodnevno tuširanje možete pretvoriti u meditativno iskustvo

Okretanje osjetilima

"Jednom sam čuo učitelja meditacije kako usredotočenu svjesnost opisuje kao 'dolaženje svojim osjetilima' – usmjeravanje pune pozornosti i bez prosuđivanja onome što tijelo osjeća, onome što vidimo, čujemo, kušamo i njušimo. Drugim riječima, zamjećujući sve što sadašnji trenutak nudi našim osjetilima", kaže australski učitelj meditacije Chad Foreman.

I dodaje kako izlaženjem iz glave i okretanjem osjetilima ostavljamo iza sebe priče koje nam o onome što se događa pričaju vlastite misli te dobivamo izravno iskustvo onoga što se događa sada. Tako se ne samo oslobađamo misli koje nam izazivaju tjeskobu i stres, nego i približavamo stvarnosti svakog trenutka – čujemo pjev ptica, njušimo mirise, osjećamo kapljice vode na tijelu dok se tuširamo…

Voda ispire ne samo prljavštinu, nego i ustajalu energiju

Upravo tuširanje može biti savršena prilika da svaki dan osjetimo mir usredotočeni na osjetila i potpuno u sadašnjem trenutku, oslobođeni misli o prošlosti i planova za budućnost. To je i prilika za svakodnevnu meditaciju – pogotovo ako je tijekom dana teško naći vremena za nju. Tuširanje je samo po sebi energetski poticajno – voda ispire ne samo prljavštinu, nego i ustajalu energiju. Uz ovakve kratke meditacije, za koje je potrebno samo nekoliko minuta, još će nam više podići vibraciju.

Za energetsku zaštitu: Dok nanosite gel za tuširanje ili se sapunate, ponavljajte: "Čistim se da se osjećam lagano i mirno." Kad ispirete sapunicu, zamislite da sva negativna energija otječe u odvod. Potom duž čitavog tijela prođite rukom i to pokretom kao da nešto otresate kako biste uklonili bilo kakve ostatke ustajale energije. Na kraju još jednom stanite pod tekuću vodu, zažmirite i zamislite kako voda oko tijela stvara zaštitnu bijelu svjetlost. Tri puta duboko udahnite i izdahnite pa otvorite oči.

Za poticanje kreativnosti: Pustite da vam mlaz tuša teče niz stražnju stranu vrata. Pritom svu svoju pozornost usmjerite na taj osjećaj i umirite um. Da bi vam to bilo lakše, pet puta duboko udahnite i izdahnite.

Za jačanje ljubavi prema sebi: Dok perete svoje tijelo, govorite: "Volim te. Hvala ti" i osjećajte pritom zahvalnost i ljubav prema sebi. Ako je nekom dijelu tijela potrebno iscjeljenje, usredotočite se na njega. Dok ispirete sapunicu, zatvorite oči, stavite ruku na srce te pet puta duboko udahnite i izdahnite uz osjećaj zahvalnosti koji zrači iz vašega srca.   

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci