7 vrsta meditacije: Tu smo da vam pomognemo pronaći najbolju za vas

Ljudima koji su novi u meditaciji obično se savjetuje da se riješe svih unaprijed stvorenih predodžbi o meditaciji i njezinim rezultatima. Nakon što očistite um od očekivanja i predrasuda, jedina je briga pronaći vrstu meditacije koja će vam odgovarati - tu smo da vam u tome pomognemo!

"Protegnite" um

Postoji više oblika meditacije, a ljudi širom svijeta se uvelike upuštaju u meditacije različitih vrsta. Neki oblici meditacije prenose se kroz generacije, neki su modificirani, dok su drugi suvremeni i inovativni.

Meditacija je izuzetno raznolika i kontinuirano se mijenja na bolje. Unatoč tome, svi oblici tjeraju ljudski um i tijelo da se protežu izvan svojih uobičajenih mogućnosti.

Svaka osoba treba različite stvari od meditacije, uključujući mir, ublažavanje tjeskobe, opuštanje, duhovnu povezanost, poticanje libida, uklanjanje netočnih uvjerenja i druge. Meditacija je u stanju to postići i donijeti dodatna iznenađujuća otkrića i snagu u nama.

Razumno je eliminirati očekivanja i zaroniti u meditaciju sa slobodnim i otvorenim umom koji može nadahnuti neočekivane aspekte naše temeljne osobnosti. Stoga je ključno ostati prizemljen i redovito vježbati prikladne vrste meditacije pod nadzorom.

Vrste meditacije

1. Chakra Dyana

Ova iskonska meditacija pjevanja postoji u Indiji u različitim oblicima. Sudionicima je omogućeno da koriste vlastite glasovne vibracije za pokretanje i uravnoteženje energije u sebi. To se postiže prolaskom kroz osnovnih 7 čakri. Jednom kad osoba uspije pristupiti unutarnjoj neiskorištenoj energiji, osjećat će se osnaženo. Potiču se grupne vježbe gdje glasovi mogu dosegnuti vrhunac i otkloniti sve zapreke.

2. Mindfulness / Skeniranje tijela

Sudionici prolaze kroz tehniku skeniranja tijela usmjerenu na povezivanje s fizičkim tijelom koja im pomaže da se osjećaju živima na mnogo dubljoj razini. Svim tjelesnim stanicama omogućeno je opuštanje i motivirano oslobađanje energije dubokom meditacijom.

Video: Meditativna vježba koja nas spaja s mudrošću tijela

3. Zvučna terapija

Zvona, gongovi, pjevajuće zdjele, pa čak i kišni štap mogu se koristiti tijekom ovog prekrasnog oblika ljekovite meditacije. Zvučne vibracije prolaze kroz um i tijelo osobe koja meditira. One su usmjerene na uspostavljanje duboke bliskosti sa vlastitim najvišim i autentičnim jastvom. Zvučna terapija obično se vježba kao završni proces meditacije i sudionici se osjećaju potpuno smireno.

Gong: iscjeljujući zvuk i vibracija

4. Istraživačka meditacija

U ovim teškim vremenima najbolji način pomlađivanja je odražavanje i ponovno povezivanje sa sobom u samoći. Iako je to duboko duhovni proces koji zahtijeva veliku energiju i svijest, sudionici to mogu vježbati sami. To se može postići različitim tehnikama poput vježbi disanja s tihom glazbom u pozadini koja umiruje tijelo i um od stanja pojačane tjeskobe.

5. Meditacija kroz smijeh

Smijeh je zaista najbolji lijek! Sav stres može se osloboditi integriranjem humora i njegovim korištenjem kao snažnim alatom. Kad život postane preozbiljan i težak, potrebno je prizvati najsmješnija sjećanja koja opuštaju tijelo i donose smirenje.

Oshova meditacija Unutarnji osmijeh

6. Meditacija pisanja

Ponekad je najbolji način da se ublaži sav stres tako da se neometano izrazi vlastito ja. Zapisivanje svih tjeskobnih i kompliciranih misli na papir djeluje kao meditacija koja obnavlja um i dušu. Vođenje privatnog dnevnika je kao da imate gurua za meditaciju koji vam uklanja sve traume i napore svakodnevnog života i puni vas.

Povežite se sa svojom dušom – automatskim pisanjem

7. Postavljanje namjere

Ovaj oblik meditacije odvija se u okruženju zajednice gdje se različiti pojedinci okupljaju kako bi šutke promišljali ili raspravljali o temama koje uzrokuju njihov problem. Skupina se može sastajati jednom ili dva puta tjedno, prema dogovoru, u svrhu pomaganja u izlasku iz dubokih stanja očaja i inhibicija.

Izvor: consciousreminder.com

Tena Ožegić

Ostali članci