"Vodene" meditacije za osvježenje duha i tijela

Poznato je da zvuk vode koja teče i osjećanje vode na tijelu mogu donijeti brojne dobrobiti zdravlju. Stoga ne začuđuje da su voda i meditacija prirodna kombinacija. U budističkoj tradiciji voda je obično simbol spokoja, čistoće i jasnoće misli. Postoji mnogo vođenih meditacija u kojima se koristi slika vode kao dio meditacije, i zvukovi vodopada, žubor potoka ili valovi mora koji pomažu binauralnim ritmovima tijela. Evo nekih prijedloga...

Vrste prizora vode

Postoji puno vrsta prizora vode koje se mogu koristiti u meditacijama. Mirna, nepomična voda uvijek je bila glavni element u vrtovima za meditaciju. Kada je vodena površina mirna, ona je poput ogledala koje odražava sve što je okružuje, a to nam pomaže odvesti našu pažnju prema unutra.

Slika koja se odražava u ribnjaku donekle se razlikuje od stvarnog svijeta oko njega, a boje koje se u njemu reflektiraju, nejasno su drugačije, što se može povezati s promjenama koje se javljaju u životu na dnevnoj bazi, i kako se različite situacije odražavaju jedna na drugu.

Mreškanje vode izaziva lagani povjetarac ili kamenčić bačen u vodu. Meditirajte na namreškane valiće koji se sudaraju ili spajaju da bi postali jedan veći val. Ovi prizori pomažu u meditaciji o tome kako raspoloženja utječu na djelovanje i kako to djelovanje utječe na svakoga i sve oko nas.

Protjecanje rijeke stvara divne prizore tijekom meditacije. Prepreke u rijeci u obliku kamenja ili granja, ili trave, nemaju učinak na vodu, ona jednostavno teče oko prepreka i nastavlja svoje putovanje. Trava dobiva hranu iz vode, kamenje postaje glatko i mijenja oblik uslijed protjecanja vode.

Ovi prizori pomažu u meditaciji za raspoznavanje vlastitog mjesta u užurbanom ritmu življenja i otkrivanje kako oni oko nas ostaju nepomični, prilagođavaju se ili erodiraju uslijed neprestanog protjecanja.

Još jedan divan prizor je vodopad ili morski valovi. U meditaciji to su snažni, ritmični odjeci vode, njene nezaustavljive snage i neograničenih putanja. Ti prizori pomažu nam odrediti je li bolje u nekoj situaciji ići usporedo s tokom ili preko prepreka koje nas mogu "pomesti" ili uživati u struji i njenoj brzini kakva jest.

Izvor: www.ecoinstitute.org

Snježana Krčmar

Ostali članci