Usredotočenim disanjem do mira

Meditacijskih tehnika i stilova je bezbroj, isprobajte jednu od najjednostavnijih meditacija - praćenje daha

Bez obzira na bezbroj tehnika, stilova i putova, meditacija ima jedno usmjerenje, prema unutra, što nam pomaže da bolje upoznamo svoj unutarnji svijet i umirimo ubrzani um, što ima brojne povoljne posljedice na psihofizičko zdravlje. Ako ste početnik i tek upoznajte čari meditacije, iskoristite najjednostavnije pomoćno sredstvo, a to je dah. Praćenje vlastitoga disanja dio je meditacijskih tehnika još od doba Budhe. Sadržano je i u vipassani, meditaciji koja se pripisuje upravo tom velikom učitelju.

Disanje se uvijek odvija u sadašnjem trenutku (ne možemo ga odgoditi za neko buduće vrijeme) i ako na njega usmjerimo pozornost, i mi ćemo polako učiti bivati u sadašnjem trenutku što je cilj meditacije. No svatko tko je prošao početničke muke meditacije zna koliko je teško spriječiti um da ne pobjegne iz "sada i ovdje" u neke prošle ili buduće događaje. Ništa zato - čim primijetite da vas je niz asocijacija odveo iz sadašnjeg trenutka tj. skrenuo pozornost s disanja na neke misli ili osjećaje, nježno vratite pozornost na disanje i pratite kako se udah pretvara u izdah, kako se pluća pune i prazne. Pustite da se disanje odvija prirodno, bez forsiranja i kontrole. Vaša uloga je samo svjedočiti da se disanje odvija. Za ovakvu praksu potrebno je za početak tek desetak minuta dnevno.

Prakticirate li ovu vježbu redovito, opuštanje će biti sve dublje, a um sve mirniji. Polako, ali sigurno iskusit ćete sve one dobrobiti meditacije o kojima govore brojna istraživanja, od smanjenja stresa, jačanja imuniteta do smanjenja boli, pomlađivanja i slično. Želite li iskusiti nešto novo, potražite kreativne meditacijske tehnike indijskog mistika Osha koji je kreirao tehnike za suvremenog čovjeka čiji je um, a time i životni stil jako ubrzan. Više na www.osho.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci