Upoznajte sebe uz Vipassana meditaciju

Vipassana meditacija, jedna od dvije glavne vrste budističke meditacije (druga je Samatha, što znači mir ili koncentracija) prevodi se kao "uvid" i često se opisuje kao "sposobnost viđenja stvari onakvima kakve jesu". To je najstariji oblik budističke meditacije, čije izvorne upute dolaze izravno od Budhe. Otkrijte njene dobrobiti

Raširena u čitavom svijetu

Vipassana je oživljena u nekom dijelovima jugoistočne Azije na početku 20. stoljeća, što je dovelo do toga da je nekoliko zapadnjačkih majstora meditacije kao što su Sharon Salzberg i Joseph Goldstein, otvorilo prvi Vipassana meditacijski centar u SAD nazvan Insight Meditation Society.

Kao rezultat toga i nedavnih znanstvenih istraživanja koja su potvrdila dobrobiti ove meditacije, Vipassana je postala vrlo popularna na Zapadu. Otvoren je veliki broj meditacijskih centara diljem SAD i Velike Britanije, a zaživjela je i u Hrvatskoj.

Vježba viđenja istine

U svojoj osnovi, Vipassana je vježba viđenja istine, odnosno promatranja stvari onakvima kakve one stvarno jesu. Prema budističkim principima, to se odnosi na prolaznost, ego ili sebičnost, i nezadovoljavajuću prirodu patnje (ili izazova) kao konzistentnu kvalitetu života (što to znači i kako je prevladati).

Vipassana meditacija ne zahtijeva nikakvu pripadnost religioznim ili duhovnim vjerovanjima. Bez obzira na vjeru, svaka osoba može prakticirati ovu meditaciju koja joj neće samo pomoći da bolje živi, već i unaprijediti njenu duhovnu praksu, razvijanjem sposobnosti za okretanje pažnje prema unutra, što je osnovna kvaliteta za kultiviranje vjere. Joseph Goldstein je o tehnici ove meditacije rekao: "Svaki put kada postanemo svjesni misli, za razliku od izgubljenosti u misli, imamo iskustvo otvaranja duha. "

Kako vježbati Vipassana meditaciju

1. Pronađite mirno i tiho mjesto na koje možete sjesti. To može biti kut vaše spavaće sobe, a ako imate problema s leđima, sjednite na stolac.
2. Ispravite leđa i opustite se tako da su vam dišni putevi prohodni, ali niste napeti.
3. Usredotočite se na abdomen. Zatvorite oči i usmjerite pažnju na podizanje i spuštanje vašeg abdomena dok duboko udišete i potpuno izdišete. Pokušajte ne skretati pažnju i ne pokušavajte kontrolirati svoj dah, pustite ga da prirodno teče.
3. Osvijestite svoje osjete. Dolazit će vam neki osjeti, kao što su misli, osjećaji i tjelesne senzacije. Ne pokušavajte ih odagnati. Samo ih opažajte.
4. Ako vam nešto skrene pažnju, opazite to i vratite se ponovno na svoj dah. Nakon što primijetite neku od senzacija, svoju pažnju ponovno usmjerite na dah koji se širi i skuplja u vašem abdomenu. S vremena na vrijeme svakome odluta pažnja, ne opterećujete se radi toga, samo se vratite središtu vaše koncentracije.
Kada završite, ustanite polako i s namjerom. Osvijestite gdje ste i što radite.

Svrha Vipassana meditacije je razvijanje duboke i jasne svjesnosti o sadržajima duha i zbivanjima u tijelu. U konačnici, njen cilj je poznavanje sebe na najintimnijoj razini.

Izvor: www.goalcast.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci