Umjesto analgetika: Meditacija dokazano smanjuje bol

Kao izvrsna alternativa često nepotrebnom uzimanju analgetika ističe se meditacija. Naime, analgetici sadrže opioide, tvari koje sudjeluju u blokiranju provođenja impulsa bola prema mozgu. Ljudski organizam i prirodno proizvodi vlastite opioide kako bi suzbio bol – istraživanja su pokazala da je taj učinak izražen pri kognitivnoj psihoterapiji, hipnozi, akupunkturi...

No, u meditaciji opioidi nisu potrebni – ona smanjuje bol i bez njih, otkriveno je znanstvenim istraživanjem koje je podržao američki Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH), čiji su rezultati objavljeni u ožujku 2016. godine u časopisu The Journal of Neuroscience.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz Medicinskog centra Wake Forest koji su u ispitanika koji su prakticirali meditaciju, pomoću posebnog lijeka, blokirali aktivnost opioida, a meditacija je i dalje bila učinkovita u smanjenju bola.

Smatra se da bi ovo otkriće moglo pridonijeti liječenju bola, osobito kroničnog, bez uobičajenih lijekova. Osim toga, određene vrste meditacije, poput mindfulnessa, uče nas kako prihvaćati sve senzacije i osjećaje, pa tako i bol. Kada se izvještimo u toj praksi, doživljaj bola često se smanjuje.


Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci