Smirivanje bijesa meditacijom

Katkad je neizbježno razbjesnjeti se, ali u našem je interesu bijes što prije otpustiti

Metta meditacija

Čak i ako smo svjesni toga da naš bijes prema nekome više šteti nama nego toj osobi, katkad nam je teško ohladiti se, a kamoli situaciju sagledati iz perspektive te osobe te joj oprostiti. Da se to događa i njoj, priznaje i irska učiteljica meditacije Hilda Carroll, koja je iskustvo u pomaganju ljudima najprije stjecala kao life coach.

"Kad se smirim, počinjem uviđati vlastitu ulogu u energijskom stanju igre između mene i bilo koje druge osobe", kaže i ističe kako tada primjenjuje budističku meditaciju metta bhavana (meditaciju dobrohotne ljubavi i blagosti). Ona pomaže da postanemo dobrohotni i suosjećajni i prema sebi i prema drugima te popravimo problematične odnose.

Budi sretan

Postoji nekoliko varijanti mantre koja se ponavlja u toj meditaciji, a Hilda Carroll preporučuje da, kako mislimo na različite ljude – uključujući sebe – te njihove osobine koje cijenimo, ponavljamo: "Budi dobro. Budi sretan. Budi u miru. Budi ispunjen ljubavlju i blagošću."

Iako se preporučuje da krenete od sebe, ako vam je to teško, počnite od osobe koju dobro poznajete i do koje vam je stalo (to je inače drugi korak meditacije). Treća je na redu neutralna osoba, znanac kojeg poznajete površno. Potom red dolazi na osobu s kojom ste u kakvom sukobu, a na kraju i sva bića. Važan korak koji prethodi svim navedenima jest svjesna odluka da se otpusti bijes.

Ako trenutačno niste u sukobu ni s kim, u četvrtom koraku možete misliti na osobu prema kojoj ste kritični, čak i ako tu kritiku niste izrazili, jer i to uzrokuje sukob na energijskoj razini. Također možete razriješiti neki sukob iz prošlosti bez vraćanja u svoj život osoba s kojima su vam se putovi razišli.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci